5 g ziela cząbru
5 g ziela hyzopu
5 g gałki muszkatołowej
5 g cynamonu
5 g liści szałwii lekarskiej
5 g imbiru
5 g czarnych owoców jałowca
5 g ziela angielskiego
3 g zmielonych goździków
2 laski wanilii
100 g pokruszonej skórki z pomarańczy
100 g pokruszonej skórki z cytryny
3 l – 70 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
syrop cukrowy ( 0,5 l wody i 0,5 kg cukru
Wykonanie :
Do słoja wsypać po 5 g zmielonych ziół : ziela cząbru, ziela hyzopu, gałki muszkatołowej, cynamonu, liści szałwii lekarskiej, imbiru, czarnych owoców jałowca, ziela angielskiego, oraz 3 g zmielonych goździków, 2 laski wanilii, 100 g pokruszonej suszonej skórki pomarańczowej i 100 g pokruszonej suszonej skórki cytrynowej.
Zalać 3 litrami wódki ( 70 % ) zrobionej ze spirytusu.
Słój szczelnie zamknąć i postawić w miejscu o temperaturze pokojowej na trzy miesiące. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować.
Przygotować z 0,5 kg cukru i z 0,5 l wody syrop cukrowy, pianę szumować. Do dobrze ciepłego syropu wlać powoli przefiltrowaną nalewkę.
Szczelnie zamknąć i odstawić w to samo miejsce na jeden miesiąc.
Działanie :
Nalewka ma działanie wzmacniające. Ma właściwości bakteriostatyczne w przewodzie pokarmowym. Przyśpiesza trawienie, pobudzając wydzielanie soków trawiennych, i wzmacnia żołądek. Pobudza apetyt. Poprawia perystaltykę jelit i działa wiatropędnie.
Dawkowanie :
Nalewkę pić po dwie łyżki stołowe kilka razy dziennie.
Prześlij komentarz