4 g suszonej rozdrobnionej bylicy piołunu
4 g tysiącznika – centuria pospolita
4 g drapacza lekarskiego
10 cm cynamonu
40 g suszonej skórki z pomarańczy
2 g gałki muszkatołowej
1 l 70 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
syrop cukrowy ( 0,25 l wody i 0,25 kg cukru )
Wykonanie :
Do słoja włożyć po 4 g suszonych i rozdrobnionych ziół: bylicy piołunu, tysiącznika, drapacza lekarskiego.
Dodać 10 cm kawałek cynamonu, 40 g suszonej skórki pomarańczowej, 2 g gałki muszkatołowej. Zalać litrem wódki ( 70 %) zrobionej ze spirytusu.
Szczelnie zamknąć i odstawić w miejsce ciepłe i ciemne na jeden miesiąc. Po tym czasie przefiltrować przez bibułkę filtracyjną. Z 0,25 litra wody i z 0,25 kg cukru przygotować syrop, w czasie gotowania szumować.
Połączyć nalewkę z dobrze ciepłym syropem, dokładnie wymieszać. Szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień w miejsce ciepłe i ciemne.
Po tym czasie nalewkę przefiltrować rozlać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić w chłodne miejsce.
Działanie:
Nalewka ma działanie wzmacniająca na organizm, wzmaga procesy trawienne, pobudza wydzielanie soków trawiennych. Wzmacnia żołądek i jelita, wspomagając błony śluzowe. Reguluje pracę wątroby, zapobiega fermentacji w jelitach, wzmaga wydzielanie żółci.
Dawkowanie:
Nalewkę pić raz lub dwa razy dziennie po jednej łyżce stołowej po jedzeniu.
Prześlij komentarz