Nowe artykuły

niedziela, 28 maja 2017

Nalewka żubrówka – nalewka z turówki wonnej

Nalewka żubrówka
Turówka wonna (Hierochloe odorata ) - zwana też trawą żubrową, żubrówką. Jest to bylina wieloletnia, rozłogowa, rosnąca do 60 cm wysokości, występuje w rozproszonych stanowiskach na łąkach i w zaroślach.
Rośnie dziko w północnej Europie, na Syberii i w Ameryce Północnej. Turówka zaliczana jest do roślin leczniczych i przyprawowych. Silnie aromatyczna.
Jej intensywny zapach pochodzi od zawartej w niej kumaryny, która ma działanie przeciwskurczowe.

Składniki :

kilka liści turówki wonnej ( trawy żubrowej )
20 g cukru
1 litr 50 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody

Wykonanie :

Do butelki włożyć kilka liści turówki wonnej, dodać 20 g cukru i zlać 1 litrem wódki ( 50 % ) zrobionej ze spirytusu.
Butelkę szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i jasne miejsce na 5 dni. Codziennie wstrząsać butelką aby cukier się rozpuścił.
Po tym czasie nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Butelki dobrze zakorkować , nalewkę przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Działanie:

Nalewka pomaga w leczeniu zaburzeń trawienia i powoduje zwiększenie wydzielania soków trawiennych.

Dawkowanie:

Nalewkę pić jedną łyżkę stołową raz dziennie najlepiej przed obiadem ( powinna być stosowana przed posiłkiem ).


Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.