Rośnie dziko w północnej Europie, na Syberii i w Ameryce Północnej. Turówka zaliczana jest do roślin leczniczych i przyprawowych. Silnie aromatyczna.
Jej intensywny zapach pochodzi od zawartej w niej kumaryny, która ma działanie przeciwskurczowe.
Składniki :
kilka liści turówki wonnej ( trawy żubrowej )
20 g cukru
1 litr 50 % wódki zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody
Wykonanie :
Do butelki włożyć kilka liści turówki wonnej, dodać 20 g cukru i zlać 1 litrem wódki ( 50 % ) zrobionej ze spirytusu.
Butelkę szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i jasne miejsce na 5 dni. Codziennie wstrząsać butelką aby cukier się rozpuścił.
Po tym czasie nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Butelki dobrze zakorkować , nalewkę przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Działanie:
Nalewka pomaga w leczeniu zaburzeń trawienia i powoduje zwiększenie wydzielania soków trawiennych.
Dawkowanie:
Nalewkę pić jedną łyżkę stołową raz dziennie najlepiej przed obiadem ( powinna być stosowana przed posiłkiem ).
Prześlij komentarz