Nowe artykuły

sobota, 13 maja 2017

Tybetańska nalewka czosnkowa + rozpisane dawkowanie

Czosnek – bylina wytwarzająca cebule złożone z kilku dwubocznych zgniecionych cebulek.

Zawiera alicynę, substancję o silnym zapachu i właściwościach antybiotycznych, witaminy, związki cukrowe, peptydy, sole mineralne, olejki eteryczne.
Stwierdzono, że w czosnku są przynajmniej dwa naturalne antybiotyki, które są zdolne do niszczenia około 30 bakterii chorobotwórczych.

Fitocydy znajdujące się w czosnku całkowicie likwidują procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach.

Składniki:

35 dag obranego czosnku
200 ml spirytusu

Wykonanie:

35 dag obranego czosnku (z nowych zbiorów), rozetrzeć i zmieszać z 200 ml czystego spirytusu. Wlać do słoja, słój szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym i chłodnym miejscu ( ale nie do lodówki ), na dziesięć dni.
Po tym czasie masę przecedzić przez sito, przelać do słoika, szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym miejscu jeszcze na cztery dni.

Działanie Tybetańskiej nalewki czosnkowej:

Nalewka czosnkowa oczyszcza organizm z odkładającego się tłuszczu, wypłukuje nie rozpuszczony wapń, poprawia przemianę materii, oczyszcza naczynia krwionośne, zapobiega zawałowi serca, miażdżycy, paraliżowi, tworzeniu się nowotworów, likwiduje szum w głowie, poprawia wzrok, odmładza organizm.
Ma właściwości moczopędne, wykrztuśne i znieczulające ( uśmierza ból ). Działa rozgrzewająco, wzmacniająco, rozrzedzająco, napotnie i  moczopędnie.
Nalewka Tybetańska jest stosowana jako środek odkażający przewód pokarmowy, przeciwskurczowy i przeciw przewlekłym biegunkom.

Dawkowanie nalewki czosnkowej :

Stosuje się w następujący sposób – ( dozowanie w kroplach).

Dzień                   Śniadanie                             Obiad                     Kolacja 

1                             1                                            2                              3

2                             4                                            5                              6

3                             7                                            8                              9

4                           10                                          11                            12

5                           13                                          14                            15

6                           16                                          17                            18

7                           19                                          20                            21

8                           22                                          23                            24

9                           25                                          25                            25

10                         25                                          25                            25

11                         25                                          25                            25


Po 11 dniach należy pić po 25 kropli 3 razy dziennie, dopóki nie skończy się przygotowana mikstura.

Nalewkę najlepiej pić z 50 ml kwaśnego produktu mlecznego – ( kefir, jogurt, zsiadłe mleko ). Kurację można stosować nie częściej jak raz w roku.

Nalewka czosnkowa z winem

Składniki:

250 g ząbków czosnku
1 litr białego wytrawnego wina gronowego
100 g jasnego płynnego miodu
50 ml 70 % wódki zrobionej ze spirytusu z woda przegotowaną

Wykonanie:

Do słoja włożyć 250 g ząbków czosnku obranych i zmiażdżonych .
Litr białego wina gronowego zmieszać ze 100 g miodu jasnego płynnego o 50 ml wódki (70 %) zrobionej ze spirytusu.
Słój szczelnie zamknąć i postawić  na dwa tygodnie w słonecznym ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu nalewkę zlać i przefiltrować. Rozlać do butelek i szczelnie zamknąć.

Działanie:

Nalewka dobrze wpływa na trawienie, zapobiega niestrawności. Ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Pomocna jest w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, przeziębienia, angina i grypa. Polecana jest jako środek uzupełniający w leczeniu stwardnienia tętnic, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, bezsenności i migrenie.

Dawkowanie:

Pić raz dziennie dwie łyżki stołowe przed głównym posiłkiem.

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.