Zawiera alicynę, substancję o silnym zapachu i właściwościach antybiotycznych, witaminy, związki cukrowe, peptydy, sole mineralne, olejki eteryczne.
Stwierdzono, że w czosnku są przynajmniej dwa naturalne antybiotyki, które są zdolne do niszczenia około 30 bakterii chorobotwórczych.
Fitocydy znajdujące się w czosnku całkowicie likwidują procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach.
Składniki:
35 dag obranego czosnku
200 ml spirytusu
Wykonanie:
35 dag obranego czosnku (z nowych zbiorów), rozetrzeć i zmieszać z 200 ml czystego spirytusu. Wlać do słoja, słój szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym i chłodnym miejscu ( ale nie do lodówki ), na dziesięć dni.
Po tym czasie masę przecedzić przez sito, przelać do słoika, szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym miejscu jeszcze na cztery dni.
Działanie Tybetańskiej nalewki czosnkowej:
Nalewka czosnkowa oczyszcza organizm z odkładającego się tłuszczu, wypłukuje nie rozpuszczony wapń, poprawia przemianę materii, oczyszcza naczynia krwionośne, zapobiega zawałowi serca, miażdżycy, paraliżowi, tworzeniu się nowotworów, likwiduje szum w głowie, poprawia wzrok, odmładza organizm.
Ma właściwości moczopędne, wykrztuśne i znieczulające ( uśmierza ból ). Działa rozgrzewająco, wzmacniająco, rozrzedzająco, napotnie i moczopędnie.
Nalewka Tybetańska jest stosowana jako środek odkażający przewód pokarmowy, przeciwskurczowy i przeciw przewlekłym biegunkom.
Dawkowanie nalewki czosnkowej :
Stosuje się w następujący sposób – ( dozowanie w kroplach).
Dzień Śniadanie Obiad Kolacja
1 1 2 3
2 4 5 6
3 7 8 9
4 10 11 12
5 13 14 15
6 16 17 18
7 19 20 21
8 22 23 24
9 25 25 25
10 25 25 25
11 25 25 25
Po 11 dniach należy pić po 25 kropli 3 razy dziennie, dopóki nie skończy się przygotowana mikstura.
Nalewkę najlepiej pić z 50 ml kwaśnego produktu mlecznego – ( kefir, jogurt, zsiadłe mleko ). Kurację można stosować nie częściej jak raz w roku.
Nalewka czosnkowa z winem
Składniki:
250 g ząbków czosnku
1 litr białego wytrawnego wina gronowego
100 g jasnego płynnego miodu
50 ml 70 % wódki zrobionej ze spirytusu z woda przegotowaną
Wykonanie:
Do słoja włożyć 250 g ząbków czosnku obranych i zmiażdżonych .
Litr białego wina gronowego zmieszać ze 100 g miodu jasnego płynnego o 50 ml wódki (70 %) zrobionej ze spirytusu.
Słój szczelnie zamknąć i postawić na dwa tygodnie w słonecznym ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu nalewkę zlać i przefiltrować. Rozlać do butelek i szczelnie zamknąć.
Działanie:
Nalewka dobrze wpływa na trawienie, zapobiega niestrawności. Ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Pomocna jest w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, przeziębienia, angina i grypa. Polecana jest jako środek uzupełniający w leczeniu stwardnienia tętnic, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, bezsenności i migrenie.
Dawkowanie:
Pić raz dziennie dwie łyżki stołowe przed głównym posiłkiem.
Prześlij komentarz