Nowe artykuły

wtorek, 23 maja 2017

Zbiór przepisów na nalewki i syropy zdrowotne

Zbiór przepisów na nalewki i syropy zdrowotne
Nalewka (Tinctura) - spirytusowy lub eterowy wyciąg z surowców roślinnych, otrzymywany przez ekstrakcję surowca w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie: W warunkach domowych można stosować uproszczony sposób przygotowywania, a mianowicie: 1 część surowca łagodnie działającego należy zalać 5 częściami spirytusu i przechowywać szczelnie zamkniętym szklanym naczyniu przez około 10 dni.
Wstrząsać naczyniem 3 razy dziennie przez 1 minute.
Nalewki z surowców silnie działających przyrządza się w stosunku: 1 część surowca na 10 części spirytusu.

Syrop (Sirupus) – zagęszczony ( ok. 60 %) roztwór cukru płynach wodnych, sokach owocowych, wyciągach roślinnych i roztworach różnych środków leczniczych.

Wino z Aloesu :

Liście z 3 letniej rośliny,nie podlewanej przez okres co najmniej 3 dni i przechowywane przez 5 dni w lodówce miażdżymy. Na każde 0,5 kg miazgi daje się 0,5 kg miodu i 2 szklanki wina (Bicaver lub Egri Burgundi). Mieszaninę pozostawia się w ciemności do przemacerowania przez 5 dni, a następnie cedzi, zlewa do butelek nie korkując zbyt mocno,i przechowuje w chłodnym i ciemnym miejscu.

Wino takie stosuje się przez 5 dni, 3 razy dziennie, po łyżeczce na 2 godziny przed posiłkiem.

Potem dawki można zwiększyć aż do 1 łyżki stołowej jednorazowo. Kuracja nie powinna trwać dłużej jak 2 miesiące w ciągu roku. Stosowanie jej wpływa na poprawę apetytu i ogólne wzmocnienie organizmu.

Nalewka z Arcydzięgla litwor-Dzięgla lekarskiego :

można ją używać przy zaburzeniach trawienia :100 g korzenia i 100 ml spirytusu (70%)
Po 14 dniach nalewka nadaje się do użycia w dawkach 20-30 kropli 2-4 razy dziennie.

Wino z Arcydzięgla litwor-Dzięgla lekarskiego :

Do 1 litra białego wina gronowego dodać 50 g rozdrobnionego korzenia lub 80 g świeżych łodyg i ogonków liściowych, 5 g cynamonu i 15 g liści melisy.

Macerować 14 dni,przecedzić i wlać do małych flakoników. Pić po kieliszku po głównych posiłkach w przypadku nerwicy wegetatywnej i uporczywych bolesnych wzdęć(wg Ożarowskiego)

Nalewka z Arniki :

zalewamy kwiaty arnik spirytusem w stosunku 1:10 lub na 100 koszyczków arniki górskiej 1 litr wódki.
Do okładów i kompresów używa się 1 łyżeczki nalewki

Nalewka Bursztynowa :

1 część rozdrobnionego bursztynu zalać 2 częściami czystego spirytusu 98 %, odstawić na okres 2 – 3 tygodni, aż do momentu gdy nalewka będzie koloru lekkie herbaty. Stosuje się do nacierania dłoni, stóp i karku w celu wprowadzenia ujemnych ładunków i uodpornienia organizmu.

Nalewka z Cebuli :

Zmiażdżoną surową cebule zalać taką sama ilością alkoholu 40% i pozostawić w ciemnym miejscu na ok.2 tygodnie, następnie przecedzić.
Podawać w zaburzeniach trawienia 2 razy dziennie po łyżeczce w ½ szklanki osłodzonej wody przed jedzeniem i na noc.

Syrop z Cebuli :

Dobrze utartą świeżą cebule wymieszać z miodem lub syropem (w równych częściach),podgrzewać na wolnym ogniu do konsystencji syropu.
Pić po łyżce stołowej 3 -5 razy dziennie, dzieci po łyżeczce do herbaty.

Nalewka z Chrzanu :

Świeżego chrzanu 10 dag zalać szklanką wódki i odstawić na tydzień. Po tym czasie nalewkę odcedzić i wycisnąć przez gęste płótno.
Otrzymaną nalewką nacierać chore miejsca.

Syrop z Chrzanu :

Do 10 dag utartego świeżego chrzanu wlać ½ szklanki przegotowanej,ostudzonej wody,zostawić pod przykryciem na ½ godziny.
Wycisnąć sok przez płótno,dodać 10 dag miodu lub syropu. Zażywać 3 razy dziennie łyżkę stołową; dzieci -łyżeczkę do herbaty.
Na apetyt,przy anemii,awitaminozie i chronicznych katarach.

Nalewka z Cykorii :

Sporządzamy zalewając 1 część korzenia cykorii, 5 części spirytusu 70%, i odstawiamy na 10 dni. Po tym okresie nalewka nadaje się do nacierania.

Nalewka z Czosnku :

10 dag świeżego czosnku utrzeć na miazgę i zalać szklanką spirytusu. Odstawić na tydzień, następnie wycisnąć przez płótno.
Do uzyskanej nalewki można dodać kilka kropli miętowych (2 części nalewki, 1 część kropli miętowych). Pić 3 -5 razy dziennie po 20 kropli.

Syrop z Czosnku :

Wyciśnięty sok z 40 g zmiażdżonego czosnku zmieszać z 80 g wody i 80 g cukru (zamiast syropu z cukru można użyć gotowy syrop prawoślazowy). Stosuje się go przy infekcyjnych chorobach dróg oddechowych i grypie.


Nalewka z Dziurawca :

10 dag kwiatów,pąków,liści dziurawca zalać ½ l spirytusu. Po upływie tygodnia przecedzić i wycisnąć przez gazę.
Pić 2 razy dziennie po łyżeczce nalewki na ½ szklanki mleka lub wody.
Można stosować do pobudzenia apetytu i uśmierzania bólów głowy na tle żołądkowym.

Wino z Dziurawca :

Sporządzamy z 30 g dziurawca, 10g drapacza i 1 cytryny pokrojonej w plastry,zalewamy1 l białego wytrawnego wina gronowego.
Po 14 dniach napój należy odcedzić,można dosłodzić cukrem (60g -120g). Pić 1 kieliszek przed obiadem.

Nalewka z Głogu pospolitego :

przygotowuje się z 1 części soku ze świeżych kwiatów na 2 części spirytusu (90%), pozostawiając na 15 dni. Przyjmuje się po 40 kropli w kieliszku wody 3 razy dziennie przed jedzeniem.
Nalewkę taką można też sporządzić z owoców.

Wino z Jałowca :

Zmiażdżyć 60 g owoców, zalać 1 litrem wina i ogrzewać.
Pozostawić do zmacerowania przez 3 dni
następnie odcedzić i zlać do butelki.
Pić codziennie rano 1 szklankę płynu na czczo ma działanie moczopędne.

Wino z Jemioły :

40 g świeżych liści zalać 1 litrem białego słodkiego wina . Pozostawić na 10 dni. Odcedzić.
Pic jedną szklankę dziennie, w dwóch porcjach – przed jedzeniem.
Kurację stosować przez 15 dni

Nalewka z Jeżyny :

Owoce jeżyn 1 część,zalać wódką 10 części . Odstawić na kilka tygodni.
Po tym okresie odcedzić.
Pić 2 -3 kieliszki dziennie jako środek napotny i przeciwgorączkowy.

Nalewka z Kaliny :

50 dag. umytych owoców włożyć do słoja i dodać 25 dag cukru.
Słój zakryć gazą i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie odlewamy sok a owoce zalewamy 2 szklankami wódki i odstawiamy na 2 miesiące.
Po tym czasie odcedzamy nalewkę przez gazę i przelewamy do butelek.
Można stosować po kilkanaście kropli przy bólach żołądka.

Nalewka z Kopytnika :

5 łyżek ziela na 0.5 litra wódki) dodawana do wódki alkoholikowi wywołuje wymioty oraz powoduje wstręt do alkoholu.

Nalewka z Kozłka lekarskiego :

2 łyżki sproszkowanego korzenia zalać szklanką spirytusu.
Odstawić na tydzień. Przecedzić. Zażywać 2 -4 razy dziennie po 10 -30 kropli nalewki.

Nalewka z Lipy :

10dag kwiatów lipy rozdrobnionych zalać 0.5 litra wódki,szczenie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 14 dni codziennie wstrząsając naczyniem. Po tym okresie należy odcedzić zlać nalewkę do ciemnej butelki szczelnie zamknąć,przechowywać w lodówce. Pić po łyżeczce nalewki rozcieńczonej wodą 3 razy dziennie przy przeziębieniach, napięciach nerwowych,a nawet bólach migrenowych.

Wino z Melisy :

50 g liści melisy zalać 1 litrem białego wina gronowego. Odstawić na 48 godzin po tym czasie należy macerat odsączyć.
Pić 3 razy dziennie po 2 łyżki zażywać przy nerwicowych dolegliwościach żołądka.

Nalewka z Nagietka :

1 część płatków nagietka zalać 10 częściami alkoholu,pozostawić w szczelnie zamkniętej butelce na słońcu przez 5 -10 dni. Po tym okresie można stosować do okładów.

Nalewka z Orzecha włoskiego :

15 sztuk niedojrzałych jeszcze zielonych owoców ,drobno posiekać,zalać spirytusem 0.5 l i pozostawić nalewkę na 14 dni do naciągnięcia, odcedzić dokładnie.
Stosować przy niestrawności i biegunkach bakteryjnych po małym kieliszku.

Nalewka z Pelargonii szorstkiej :

Świeże liście pelargonii należy drobno pokroić i zalać wódką,odstawić na 2 tygodnie. Odcedzić. Nacierać nalewką obolałe zreumatyzowane ciało.

Nalewka z Pokrzywy :

2 łyżki rozdrobnionego korzenia zalać ½ litra wódki i pozostawić na 8 dni,odcedzić. Stosować do nacierań w bólach reumatycznych.

Wyciąg alkoholowy z Propolisu :

Rozkruszony drobno kit pszczeli (propolis) wsypać w ilości 40 g do czystej ciemnej butelki, np. po winie. Wlać pół litra spirytusu 95%.
Dobrze wstrząsnąć, zakorkować i pozostawić w zaciemnionym miejscu. Co kilka dni wstrząsnąć zawartością butelki, aby drobne grudki mogły się rozpuścić i roztwór stawał się mocniejszy.
Po trzydziestu dniach zlać płyn z wierzchu,zostawiając nie rozpuszczoną część kitu pszczelego – do niej dolać ponownie pół litra spirytusu 75 % i postępować jak poprzednio.

Po dwudziestu dniach delikatnie zlać powstały płyn i zmieszać go z pierwszym roztworem, a następnie rozlać do małych ciemnych butelek.

Do butelki, w której pozostała jeszcze reszta kitu pszczelego, wlać 600 ml przegotowanej gorącej wody- całość wymieszać. Po kilku godzinach zlać do butelki i używać do przemywania ran lub ciała pokrytego wysypką.
Tę białą wodę można także pić w ilości 10 -15 g raz dziennie przy schorzeniach gastrologicznych i przeziębieniu. Roztwór alkoholowy propolisu pić w ilości 10 - 20 kropli dziennie.

Nalewka z Rozmarynu lekarskiego :

80 g liści rozmarynu zalać 1 litrem spirytusu 90%,odstawić na miesiąc,dokładnie odcedzić. Stosować do wcierań i okładów w bólach reumatycznych.

Nalewka z Rumianku :

2 łyżki kwiatów rumianku zalać szklanką spirytusu, odstawić na 14 dni,przesączyć. 1 -2 łyżeczki nalewki rozpuścić w szklance wody do stosowania zewnętrznego. Doustnie można przyjmować nalewkę 2 -4 razy dziennie po 30 kropli.

Nalewka z Ruty :

100 g suszonego ziela ruty zalać 0.5 litrem spirytusu 70%. Odstawić na 7 dni. Po tym okresie dokładnie odcedzić zlać do butelki. Pić 2 -3 razy dziennie po 20 -30 kropli na kieliszek wody.

Nalewka z Dzikiej róży :

50 dag owoców róży i 25 dag cukru zalać 1 litrem mocnego wina lub wódki,pozostawić w ciepłym miejscu na tydzień,po tym czasie dokładnie przecedzić,zlać do butelki. Pic 1 -2 razy dziennie po kieliszku (dla osób starszych i w ogólnym osłabieniu).

Syrop z Dzikiej róży  :

100 g płatków róży zalać 750 ml wrzątku odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić do płynu dodać 500 g cukru,gotować aż syrop zgęstnieje,pianę podczas gotowania zbierać. Gotowy syrop zlać do butelki przechowywać w chłodnym miejscu. Pić 2 razy dziennie po łyżeczce od herbaty.

Nalewka z Sosny :

100 g świeżo zebranych pąków lub młodych pędów zalać 1 litrem białego wina. Pić 3 razy dziennie po kieliszki, po jedzeniu w wiosennych zaburzeniach przemiany materii.

Syrop z Sosny :

60 g świeżych zmiażdżonych pączków sosny zalać na 1 godzinę 50 g cukru, następnie zalać 1 litrem wrzącej wody.

Nalewka z Słonecznika :

5 łyżek świeżych kwiatów słonecznika zalać spirytusem ½ szklanki. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na dwa tygodnie. Wycisnąć dokładnie. Pić 3 razy dziennie po 30 kropli rozpuszczonych w chłodnej wodzie.

Nalewka Skrzyp polny :

15 -20g ziela skrzypu zalać na dłuższy czas 1 l białego wina. Pić rano na czczo po 3 łyżki stołowe, przy silnych lub krwawych biegunkach.

Nalewka z Topoli :

1 część pączków topoli, zalać 4 części spirytusu odstawić na 8 dni wstrząsając codziennie zawartością butelki. Po tym czasie nalewkę dokładnie przefiltrować do innego naczynia.
Stosować 3 razy dziennie po 20 kropli na cukrze, przeciw chorobom pęcherza, nerek, nieżytom płuc i opłucnej.

Nalewka z Tataraku :

20 g kłączy tataraku zalać 100 ml 45% alkoholu, pozostawić w ciemnym miejscu na 8 dni. Odcedzić ,zlać do butelki.
Podawać po 15 kropli na 30 minut przed jedzeniem lub po jedzeniu jako środek wiatropędny.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.