Roślina wieloletnia rosnąca pospolicie w Polsce, występuje w kilku gatunkach i odmianach.
Jeżyna rośnie na brzegach lasów tworząc zarośla,skarpach i przydrożach.
Jest to niski krzew o płożących się,cienkich pędach pokrytych kolcami.
Liście ma trójlistkowe lub pięciolistkowe,kwiaty białe.
Owoce są koloru ciemnofioletowego,z wyglądu podobne do malin. Owoce są jadalne spożywane na surowo lub w postaci przetworów.
Surowiec leczniczy stanowią młode liście jeżyny,i owoce gdy są dojrzałe.
Co zawiera Jeżyna :
Liście zawierają; garbniki, flawonoidy, witaminę C, kwasy organiczne i składniki mineralne.
Owoce; cukry, pektyny, kwasy organiczne, witaminy; C, B1, PP, P, E,oraz karoten.
Jeżyna zastosowanie w leczeniu domowym:
Jeżyna reguluje przemianę materii,działa wykrztuśnie oraz moczopędnie.
Można ją stosować w zaburzeniach przemiany materii, w złym trawieniu, biegunce, w schorzeniach dróg oddechowych, jak kaszel, chrypka, oraz w schorzeniach nerek i pęcherza moczowego, ułatwia usuwanie z moczem toksycznych produktów przemiany materii.
Zewnętrznie stosuje się w postaci okładów na rany i owrzodzenia oraz do płukania gardła. Natomiast sok działa przeciwgorączkowo.
Jeżyna postać leku:
Napar z liści jeżyny :
1 łyżkę stołową liści zalać szklanką wrzątku, trzymać pod przykryciem 10 minut. Odcedzić. Pić 2 razy dziennie po szklance naparu.
Odwar z liści jeżyny :
1 łyżkę stołową liści jeżyn zalać szklanką wrzącej wody, dodać łyżkę miodu,zagotować. Odcedzić. Pić 1 -2 razy dziennie po szklance odwaru.
Nalewka :
Owoce jeżyn 1 część,zalać wódką 10 części . Odstawić na kilka tygodni.
Po tym okresie odcedzić. Pić 2 -3 kieliszki dziennie jako środek napotny i przeciwgorączkowy.
Sok wyciśnięty z owoców można stosować jako środek przeciwgorączkowy.
Napój z soku jeżyny – 2 łyżki soku z owoców jeżyny dodać do szklanki przegotowanej ciepłej wody. Pić w zastępstwie soku malinowego przy chorobach gorączkowych.
Mieszanka przeciwbiegunkowa :
40 g liści jeżyny
20 g owoców borówki czernicy
20 g rozdrobnionego kłącza pięciornika
Zioła zmieszać i 2 łyżki mieszanki ziół zalać 1 ½ wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić.
Pić po ½ - 1 szklanki odwaru 1 – 3 razy dziennie w zależności od stopnia nasilenia biegunki i wieku chorego, odwar można podawać dorosłym i dzieciom.
Mieszanka wzmacniająca z jeżyną :
30 g liści jeżyny
30 g ziela krwawnika
20 g kwiatów lipy
20 g ziela pięciornika gęsiego
Zioła zmieszać i 1 łyżkę mieszanki ziół zalać 1 szklanką wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 4 minuty, odstawić na 10 minut, przecedzić.
Odwar można osłodzić miodem, podawać dzieciom po 2 łyżki 2 – 3 razy dziennie, a małym dzieciom połowę dawki, odwar ma działanie zwiększające odporność organizmu.
Mieszanka na zgagę i wzdęcia z jeżyną :
20 g liści jeżyny
10 g liści maliny
10 g liści pokrzywy
10 g wysuszonej skórki z jabłka
5 g liści poziomki
Zaparzać tak jak zieloną herbatę. Herbata działa korzystnie na przewód pokarmowy, przeciwdziała wzdęciom, zgadze i odbijaniu.
Prześlij komentarz