Rejonem jego naturalnego występowania jest środkowa i północna Europa, północno-zachodnia Afryka i niektóre rejony Azji.
W Polsce spotyka się go od najdawniejszych czasów. Rośnie na miedzach, łąkach,pastwiskach i na przydrożach oraz nad rzekami.
Roślina dwuletnia, w pierwszym roku wyrasta rozeta pierzastych liści, w drugim wysoka rozgałęziona łodyga.
Może też być uprawiany w ogrodzie ,ale jedynie na glebie żyznej z dużą zawartością wapnia,wilgotnej i wolnej od chwastów. Wymaga stanowisk słonecznych. Kminek zakwita w maju.
Surowcem są owoce ,zbiór ich przeprowadza się w czerwcu drugiego roku. W momencie,gdy baldachy brunatnieją i maka odcień czerwonawy. Wówczas ścina się pędy u podstawy i suszy.
Co zawiera kminek - skład i działanie:
Owoce kminku zawierają olejek,a w nim decydujące o jego wartości składniki; karwon oraz limonen,żywice,garbniki,wosk,sole mineralne,flawonoidy(kwercetyna i kemferol),tłuszcze,białka i cukry oraz kwasy organiczne (kawowy).
Działają podobnie jak owoce kopru i anyżu – wiatropędnie,pobudzają wydzielanie soków trawiennych oraz są środkiem poprawiającym smak, m. in. leków.
Kminek zastosowanie w lecznictwie domowym :
Jako lek wiatropędny i rozkurczowy. Stosuje się go w nadmiernej fermentacji jelitowej,przy wzdęciach,kolce jelitowej,utracie apetytu.
Czasami może wykazywać nieznaczne działanie moczopędne, a także pobudzać wydzielanie żółci. Występujący w olejku lotnym karwon działa toksycznie na robaki jelitowe,w pewnym stopniu działa bakteriostatycznie i przeciwgrzybiczo.
Kminek z racji swych właściwości mlekopędnych zalecany jest matkom karmiącym;jednocześnie na niemowlęta karmione mlekiem matki działa wiatropędnie. Przetwory z kminku są szczególnie polecane u osób w podeszłym wieku oraz u małych dzieci.
Napar z kminkiem - 1 łyżkę zmiażdżonych owoców kminku zalać szklanką wrzątku przykryć. Po 15 minutach odcedzić. Pić ciepły napar 3 razy dziennie po szklance po posiłku przy wzdęciach,niestrawności,braku apetytu,a dla karmiących matek w celu pobudzenia laktacji i dobrego trawienia.
Napar z kminkiem i dodatkiem mięty i rumianku :
1 łyżeczkę kwiatów rumianku
2 łyżeczki liści mięty
1 łyżkę zmiażdżonych owoców kminku
Zalać szklaną wrzątku, przykryć. Po 15 minutach odcedzić. Pic ciepły napar 3 razy dziennie po szklance płynu po posiłku przy niestrawności.
Zmielone nasiona kminku można także przyjmować po 1 g, razem z miodem,dżemem lub w mieszance z majerankiem i otrębami posypując ser czy twaróg.
Napar dla małych dzieci - ½ łyżki zmiażdżonych owoców zalać szklanką wrzątku,zaparzać 30 minut odcedzić. Podawać ½ – 3 łyżki w zależności od wieku kilka razy dziennie po posiłku jako środek wiatropędny.
Kminek bardzo często mieszamy z innymi surowcami o zbliżonym lub uzupełniającym działaniu np.; z rumiankiem leczniczym lub rzymskim,koprem włoskim, koprem ogrodowym, kolendrą, anyżkiem.
Wchodzi w skład gotowych mieszanek ziołowych; Normosan -ziółka o działaniu przeczyszczającym, Normosan-fix ,Digestosan – mieszanki ziół poprawiające trawienie, Rektosan- używany w stanach zapalnych jelita grubego i zaparciach. Wyciągi z owoców kminku są składnikami płynu Rhelax i proszku Gastrochol.
Wymienione mieszanki ziołowe i preparaty podawane są dzieciom starszym i młodzieży.
Wino kminkowe :
1 łyżeczkę rozdrobnionych nasion kminku
1 łyżeczkę rozdrobnionego anyżu
1 łyżeczkę nasion kopru włoskiego
1 łyżeczkę mięty
1 łyżeczkę rumianku
1 łyżeczkę tymianku
Mieszankę ziół zalać jedną butelką białego wytrawnego wina gronowego, zamknąć i odstawić na 14 dni, często wstrząsając.
Po tym czasie dokładnie przefiltrować zlać do ciemnych butelek. Pić po małym kieliszku wina 2 – 3 razy dziennie po jedzeniu. Wino zaleca się osobom dorosłym z zaburzeniami trawiennymi i w wzdęciach.
Mieszanka na trawienie z kminkiem :
50 g rozdrobnionych nasion kminku
25 g rozdrobnionych nasion kopru włoskiego
25 g ziela krwawnika
25 g ziela drapacza lekarskiego
25 g rozdrobnionego korzenia lukrecji
Zioła zmieszać i 1 ½ łyżki mieszanki ziół wsypać do termosu zalać 2 szklankami wrzącej wody, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Pić po ½ - 2/3 szklanki naparu, 30 minut przed każdym posiłkiem.
Mieszanka na nerwicę wegetatywną :
50 g rozdrobnionych nasion kminku
50 g rozdrobnionego korzenia kozłka lekarskiego
50 g ziela dziurawca
25 g kwiatu krwawnika
25 g liści bobrka trójlistkowego
25 g liści melisy
Zioła zmieszać i 2 łyżki mieszanki ziół wsypać do termosu zalać 2 ½ szklanki wrzącej wody, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Pić po 2/3 szklanki naparu, 3 razy dziennie między posiłkami.
Mazidło przeciw świerzbowcom :
10 g olejku kminkowego
5 g olejku tymiankowego
rozpuścić w 15 ml spirytusu 95 – procentowego
Rozpuszczone olejki w spirytusie dodać do 150 g olejku rycynowego, lub do innego oleju roślinnego. Tak przygotowane mazidło stosować do smarowania skóry przeciw świerzbowcom u ludzi a także u zwierząt domowych. Mazidło przechowywać w lodówce.
Prześlij komentarz