Kolendra prawdopodobnie pochodzi z rejonu wschodniośródziemnomorskiego i krajów Bliskiego Wschodu.
Jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka.
Wymaga stanowiska słonecznego, gleby żyznej, bogatej w wapń. Ma zastosowanie jako przyprawa i jako środek leczniczy.
Kwitnie w czerwcu i lipcu,a owoce dojrzewają w sierpniu. Owocem jest brunatna,okrągła,żeberkowana rozłupka ,rozpadająca się przy nacisku na dwie połówki.
Surowcem są owoce. Zbiór przeprowadza się,gdy pierwsze baldachy brunatnieją(w sierpniu). Ścina się rośliny tuż nad ziemią,dosusza na plandekach,a następnie młóci i doczyszcza. Suche nasiona kolendry powinny być jasne,a przy rozgniataniu wydzielać miły zapach lekko cytrynowy.
Co zawiera kolendra - skład i działanie :
Owoce kolendry zawierają cenny olejek eteryczny,w którym znajdują się także związki rozpuszczające cholesterol,oraz linalol, koriandrol, geraniol, terpeny, poza tym alkaloidy, pektyny, skrobię dużo tłuszczów, garbniki, sole mineralne (fosfor,wapń), żywice, fitoncydy, fitosterole i flawonoidy.
Ma działanie jako lek wiatropędny,żołądkowy i rozkurczający.
Kolendra zastosowanie w lecznictwie domowym :
Kolendra pobudza i ułatwia trawienie, znosi stany skurczowe przewodu pokarmowego oraz wzmaga ruch jelit, działa wiatropędnie (szczególnie u dzieci i osób w podeszłym wieku).
Zaleca się ją w schorzeniach przewodu pokarmowego jak nieżyty żołądka i jelit, zaburzenia trawienia, biegunki, wzdęcia, uczucie „pełności”. Ułatwia i pobudza procesy trawienia. Zaleca się także do stosowania w schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Olejek kolendry zewnętrznie działa przeciw bakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Odwar z nasionami kolendry - 1 łyżeczkę owoców zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej,wymieszać.
Pod przykryciem ogrzewać przez 30 minut nie dopuszczając do wrzenia. Przecedzić. Pic 3 razy dziennie po ½ szklanki odwaru, pobudza apetyt i poprawia trawienie,przy wzdęciach i niedokwaśności na tle nerwowym.
Kolendra wchodzi w skład licznych mieszanek, stanowi też dodatek do maści przeciwreumatycznych, a olejek jest często zapachowym składnikiem mikstur.
Kolendrę w celach leczniczych należy stosować wraz z owocami kminku,anyżu,kopru,kwiatami rumianku.
Napar z kolendrą :
1 łyżeczkę rozdrobnionych nasion kolendry zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć, naparzać 30 minut, przecedzić.
Pić po ½ szklanki naparu, 2 – 3 razy dziennie przed jedzeniem, stosować jako środek wiatropędny, regulujący trawienie, lekko uspokajający i rozkurczowy oraz zwiększający wydzielanie soku żołądkowego.
Mieszanka przeciw nerwicowa :
10 g rozdrobnionych nasion kolendry
10 g rozdrobnionych nasion kminku
15 g rozdrobnionego korzenia kozłka lekarskiego
15 g rozdrobnionych owoców głogu
25 g ziela serdecznika
25 g ziela dziurawca
Zioła zmieszać i 1 łyżkę mieszanki ziół wsypać do termosu, zalać 1 ½ szklanki wrzącej wody, przykryć, odstawić na 1 godzinę. Pić po ½ szklanki naparu, 2 – 3 razy dziennie po jedzeniu w nerwicy wegetatywnej z dolegliwością serca, oraz ogólnego pobudzenia nerwowego z trudnością zasypiania.
Mieszanka wiatropędna z kolendrą :
10 g rozdrobnionych nasion kolendry
10 g nasion kopru włoskiego
10 g nasion anyżu
10 g rozdrobnionych nasion kminku
Zioła zmieszać i 1 ½ łyżeczki mieszanki ziół wsypać do termosu, zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć , odstawić na 1 godzinę, przecedzić. Pić po ½ szklanki naparu, 2 razy dziennie przed jedzeniem.
Nalewka z kory chinowej – złożona –Tinctura Cinchonae composita –Herbapol – w skład nalewki wchodzą wyciągi 4 ziół, zalecane dawkowanie dla dorosłych, - 15 – 40 kropli w kieliszku wody, 2 – 3 razy dziennie, 30 minut przed jedzeniem, nalewka pobudza trawienia oraz zwiększa apetyt.
Uwaga!
Tak świeże jak i suche owoce kolendry w zbyt dużych ilościach mogą zmniejszyć w organizmie zawartość witaminy B1, a także wywoływać bóle głowy,nudności i senność.
Prześlij komentarz