Koper włoski pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Obecnie jest uprawiany w całej Europie, na większą skalę w Niemczech i Holandii, jak również w Ameryce, Azji.
W Polsce może być uprawiany jedynie w rejonach cieplejszych.
Z wyglądu jest bardzo podobny do kopru ogrodowego z którym jest często mylony, koper włoski jest dużo większy od ogrodowego, dochodzi do 2 metrów wysokości. Jest to roślina dwuletnia.
Koper włoski jest u nas uprawiany szczególnie w południowych rejonach kraju na glebie próchniczej, ciepłej, lekkiej, wapiennej w miejscach osłoniętych od zimnych wiatrów i dobrze nasłonecznionych.
Roślina ma łodygę pojedynczą, wzniesioną do 2 metrów, silnie górą rozgałęziona.
Liście ma barwy zielonej z odcieniem niebieskawym,3-4 krotnie pierzaste o odcinkach niemal nitkowatych, długoogonkowe, pochwiasto obejmujące łodygę.
Kwiatostanem jest baldach, złożony z drobnych, żółtych kwiatków. Zbioru dokonuje się, gdy większość owoców w baldachu zmienia barwę na zielonkawobrunatną i zaczyna zasychać (wrzesień – początek października). Dojrzałe owoce ścina się dosusza na plandece, a następnie młóci.
Surowcem leczniczym są owoce.
Co zawiera koper - skład i działanie:
Głównym składnikiem owoców jest olejek zawierający m.in. anetol, fenchon, pinen i limonen.
Olejek znajduje się również w niewielkich ilościach w całej roślinie.
Ponadto owoce zawierają flawonoidy, fitosterole, tłuszcze, węglowodany, wosk, białka i cukry.
Skład olejku i jego zapach różnią się w zależności od odmiany i pochodzenia rośliny. Wykazuje działanie rozkurczające i wykrztuśne, wiatropędne i regulujące trawienie.
Koper zastosowanie w lecznictwie domowym:
Koper włoski ma szczególnie szerokie zastosowanie u dzieci i osób starczych przy lekkich zaburzeniach trawiennych,bólach, wzdęciach, zaparciach a także jako środek wykrztuśny oraz mlekopędny dla karmiących matek.
Naparem można też przemywać oczy przy zapaleniu spojówek, płukać jamę ustną i gardło w stanach zapalnych.
Jest składnikiem tzw. proszku troistego, działającego u niemowląt wiatropędnie i przeczyszczająco.
Olejek koprowy może być stosowany zewnętrznie jako środek bakteriobójczy i przeciw pasożytniczy na świerzb i wszy, jest do nabycia w aptekach.
Napar z kopru - 1 łyżkę owoców zielonych zalać szklanką wrzątku,trzymać pod przykryciem przez 20 minut. Odcedzić. Pić 2 -3 razy dziennie po szklance naparu. Dzieci kilka razy dziennie po łyżeczce naparu.
Napar dla niemowląt - 2 kopiaste łyżeczki zmielonych owoców zalać 1 szklanka wrzątku dodać 2 łyżeczki cukru,zaparzać 30 minut pod przykryciem. Odcedzić.
Podawać ciepły kilka razy dziennie po łyżeczce (w mleku)
Dzieciom starszym i młodzieży podaje się często sproszkowane owoce kopru zmieszane z miodem lub dżemem w ilości ½ łyżeczki 2 -3 razy dziennie po jedzeniu - jako lek wiatropędny i żołądkowy.
Miodek koperkowy (gotowy) podaje się dzieciom doustnie po 1 łyżeczce 3 – 5 razy dziennie przy chrypce,kaszlu,zaczerwienieniu gardła. Służy on również jako środek wiatropędny dla małych dzieci i niemowląt.
Woda koperkowa (przygotowana w aptece) (0.1 część olejku:100 części wody) może być podawana dzieciom po łyżeczce lub łyżce w zależności od wieku kilka razy dziennie.
Olejek koperkowy, podobnie jak anyżkowy, jest składnikiem preparatu Elixir Glycyrrhizae (kropelki króla duńskiego), a ponadto tabletek Calmagina, stosowanych u starszych dzieci oraz młodzieży w zaburzeniach trawienia,przy niestrawności i braku apetytu.
Wyciąg z owoców kopru włoskiego wchodzi również w skład syropu sosnowego złożonego – Sirupus Pini compositus, a owoce kopru w skład mieszanek ziołowych wykrztuśnych; Pektosan, Neopektosan.
Mieszanka przeciw wzdęciom z koprem – zmieszać w równych częściach
rozdrobnione nasiona kopru włoskiego
liście melisy
rozdrobnione korzenie arcydzięgla
rozdrobniony korzeń goryczki
rozdrobnione kłącze tataraku
1 łyżeczkę mieszanki ziół zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć naparzać 10 minut, przecedzić. Pić po 1/3 szklanki naparu 3 razy dziennie, 30 minut przed jedzeniem.
Mieszanka w kurczach żołądka
20 g owoców kopru włoskiego
20 g rumianku
20 g mięty pieprzowej
10 g ziela krwawnika
10 g ziela pięciornika gęsiego
10 g owoców anyżu
Wszystkie zioła dokładnie rozdrobnić, zmieszać i 1 łyżkę mieszanki ziół zmieszać z 3 łyżkami miodu, lub dżemu. Stosować po 1- 2 łyżeczki miodku w ciągu dnia.
Można też 1 łyżkę sproszkowanej mieszanki ziół zalać 1 szklanką mleka i zmiksować, pić po 1 – 3 łyżki w ciągu dnia.
Proszek troisty Pulvis Magnesiae cum Rheo – proszek troisty można podawać dzieciom po ¼ - 1 łyżeczki do herbaty jednorazowo po jedzeniu. Proszek ma działanie lekko przeczyszczające i absorbuje gazy w przewodzie pokarmowym.
Prześlij komentarz