Malina jest rośliną krzewiastą występującą w lasach i zagajnikach Europy i Azji.
W Polsce występuje pospolicie w wilgotnych lasach ,jest również uprawiana dorasta do 120 cm wysokości.
Surowcem leczniczym są owoce maliny zarówno uprawianej jak i dziko rosnącej. Zbiera się je w początkowym okresie dojrzewania,gdy są jeszcze twarde lipiec-sierpień i suszy.
Surowe owoce stanowią surowiec do produkcji soków i syropów.
Liście zrywa się bez ogonka ,nie uszkodzone i zdrowe od maja do jesieni i suszy.
Surowcem są owoce i liście.
Co zawiera malina - skład i działanie :
Owoce maliny zawierają cukry (fruktoza,glukoza i sacharoza), kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy, salicylowy,benzoesowy), pektyny, śluzy, sole mineralne (żelazo, potas i dużo cynku), witaminy B1, B2, C i PP oraz prowitaminę A, a także w niewielkiej ilości olejek eteryczny.
Liście posiadają flawonoidy,garbniki,kwasy organiczne(cytrynowy,mlekowy,askorbinowy),żywice i sole mineralne oraz witaminę C i prowitaminę A. Bezlistne wierzchołki młodych pędów zawierają dużo salicyny.
Przetwory działają przede wszystkim napotnie oraz ściągająco. Są źródłem witaminy C.
Malina zastosowanie w lecznictwie domowym :
Owoce maliny działają napotnie,przeciwgorączkowo,przeciwzapalnie,przy przeziębieniach i grypie, oraz ściągająco,przeciwbakteryjnie. Odwary z liści stosuje się przy przewlekłych biegunkach, bólach żołądka i na poprawę trawienia. Odwar taki stosuje się do płukania jamy ustnej i gardła.
Odwar - 2 łyżki owoców malin zalać szklanką wrzątku,trzymać pod przykryciem 15 minut w stanie łagodnego wrzenia,odcedzić. Pić 2 -3 razy dziennie po szklance odwaru.
Napar - 2 łyżki owoców zalać szklanką wrzątku,parzyć pod przykryciem 15 minut,odcedzić. Pić przed snem. Zamiast naparu można używać także soku lub syropu w ilości 2 łyżki na szklankę herbaty z kwiatu lipowego.
Odwar do użytku zewnętrznego - 2 łyżki liści zalać szklanką letniej wody,wymieszać i ogrzewać przez 30 minut. Przecedzić,stosować do okładów i płukań.
Mieszanka ziołowa na anginę
20 g liści maliny
20 g liści szałwii
20 g rumianku
Zioła zmieszać i 1 łyżkę mieszanki ziół zalać 1 szklanką wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 15 minut, przecedzić. Napar stosować do płukania jamy ustnej i gardła wielokrotnie w ciągu dnia przy anginie, oraz do okładów.
Uwaga!
Malin w większej ilości nie powinni spożywać chorzy na podagrę i zapalne stany nerek.
Prześlij komentarz