Orzech włoski od bardzo dawna występował w stanie naturalnym w rejonie śródziemnomorskim, zaś obecny zasięg jego ciągnie się od Grecji, gdzie występuje w większych skupiskach, aż do Chin poprzez południowe rejony Azji. Świadczy to o stosunkowo wysokich wymaganiach cieplnych tej rośliny.
Do nas orzech włoski przywędrował z Bałkanów, poprzez rumuńską Wołoszczyznę stąd nazwa ludowa orzech włoski.
W Polsce należy do drzew od dawna sadzonych w ogrodach, choć w mroźne zimy niekiedy całkowicie lub częściowo wymarza.
Jest to okazałe drzewo wyrastające do 20 m wysokości, u nas hodowane w parkach i ogrodach. Korona drzewa jest silnie rozrośnięta,bogato ulistniona. Liście złożone,nieparzystopierzaste.
Owocem jest orzech duży owalny pestkowiec,okryty grubą,zieloną naowocnią. Dojrzewa we wrześniu i październiku.
Surowiec stanowią liście, naowocnia (zielona łupina) lub całe niedojrzałe owoce. Liście zbiera się w czerwcu, zrywając je z ogonkami z odrostów lub gałęzi, suszy.
Młode liście podczas suszenia nieco ciemnieją. Surowiec nie pachnie, smak ma ściągający, gorzkawy. Łupiny odrywa się z niedojrzałych owoców w sierpniu i natychmiast suszy.
Co zawiera orzech włoski - skład i działanie:
Liście zawierają dużo garbników, terpeny, flawonoidy (glikozydy), gorycze, karotenoidy, kwas elagowy, olejek eteryczny, sole mineralne i witaminy B, C, K, P i F oraz prowitaminę A.
Sama naowocnia posiada również liczne witaminy; A, B1, B2, B3, PP i szczególnie dużo witaminy C (znacznie więcej niż owoce cytrusowe).
Również orzechy jako produkt spożywczy zawierają witaminy A, B i E oraz sole mineralne żelaza i kobaltu, wiele cennego oleju spożywczego i białko.
Mają działanie ściągające, przeciwbakteryjne, przeciwkrwotoczne, odtruwające.
Orzech włoski zastosowanie w lecznictwie domowym:
Liście orzecha mają działanie przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwrobacze, poprawiające przemianę materii, obniżające ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi.
Owoce bywają polecane przy stwardnieniu tętnic.
Zewnętrznie w stanach zapalnych do przemywania skóry,przy nadmiernej potliwości stóp, egzemach i grzybicy, do płukania jamy ustnej, szczególnie w obrzękach dziąseł.
Odwar z liści - 1 łyżkę rozdrobnionych liści orzecha zalać szklanką wody gotować kilka minut, pozostawić 10 minut do naciągnięcia.
Odcedzić. Pić 2 -3 razy dziennie po ¼ odwaru. Odwar można stosować do przemywania i także płukania gardła.
Nalewka z niedojrzałych owoców - 15 sztuk niedojrzałych jeszcze zielonych owoców ,drobno posiekać,zalać spirytusem 0.5 l i pozostawić nalewkę na 14 dni do naciągnięcia, odcedzić dokładnie. Stosować przy niestrawności i biegunkach bakteryjnych po małym kieliszku.
Maść na wypryski i skaleczenia z liści orzecha - 1 stołową łyżkę naciętych drobno,świeżych liści orzecha włoskiego zalać 100 g oleju słonecznikowego i pozostawić na tydzień.
Następnie podgrzewać w łaźni wodnej (na garnku z wodą)przez 3 godziny, na zakończenie dwukrotnie przesączyć przez gazę.
Potem gotować jeszcze przez 30 minut dodając 15 g wosku dla zagęszczenia.
Napar z liści orzecha włoskiego - zmieszać 1 ½ łyżki rozdrobnionych liści orzecha włoskiego, ½ łyżki rumianku, ½ łyżki kwiatów krwawnika.
Mieszankę ziół zalać 2 szklankami wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu zagotowania, odstawić na 5 minut, przecedzić.
Napar stosować do okładów, płukanek, irygacji, obmywań, nasiadówek i do kąpieli pełnej lub częściowej.
Likier orzechowy - 5 sztuk świeżych niedojrzałych zielonych orzechów włoskich, drobno posiekać, zalać 500 ml alkoholu 40 – procentowego zrobionego ze spirytusu i przegotowanej zimnej wody, szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni, często wstrząsając.
Po tym czasie przefiltrować. Przygotować syrop, do 500 ml wody dodać 200 g cukru, razem zagotować i ostudzić.
Syrop dodać do przefiltrowanego wyciągu z orzechów i dokładnie wymieszać. Odstawić na 14 dni. Stosować na dolegliwości żołądkowe po ½ - 1 łyżki, do 3 razy dziennie między posiłkami.
Wino orzechowe - 50 g rozdrobnionych liści orzecha włoskiego zalać 700 ml wina czerwonego gronowego, odstawić na 10 dni.
Po tym czasie przefiltrować, dodać około 150 g cukru, dokładnie wymieszać i jeszcze odstawić na 3 dni.
Wino ma takie samo działanie jak liście, dla chorych na cukrzycę nie dodawać cukru. Pic do 3 razy dziennie po małym kieliszku.
Mieszanka ziołowa na cukrzyce z liści orzecha włoskiego :
50 g rozdrobnionych liści orzecha włoskiego
50 g liści borówki czernicy
25 g ziela serdecznika
25 liści pokrzywy
1 ½ łyżki mieszanki ziół zalać 2 szklankami wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 20 minut, przecedzić. Napar wypić w 2 – 3 porcjach w ciągu dnia miedzy posiłkami.
Mieszanka ziołowa odtruwająca :
50 g rozdrobnionych liści orzecha włoskiego
50 g ziela fiołka trójbarwnego
50 g kwiatów jasnoty białej
25 g rozdrobnionych korzeni pokrzywy
25 g rozdrobnionych korzeni łopianu
25 g kłaczy perzu
25 g rumianku
25 g kwiatów krwawnika
Zioła zmieszać i 2 łyżki mieszanki ziół zalać 2 ½ szklanki ciepłej wody, odstawić na 2 godziny. Gotować pod przykryciem do wrzenia, odstawić na kilka minut, przecedzić.
Pić po ½ - 2/3 szklanki między posiłkami, kilka razy w ciągu dnia.
Tę samą mieszankę można sproszkować. Przyjmować sproszkowana mieszankę po ½ łyżeczki 1 ½ szklanki wody, 3 – 4 razy dziennie.
Ten sam proszek mieszanki ziół można zmieszać z taką samą ilością miodu lub powidła, dokładnie wymieszać . Stosować po 1 łyżeczce kilka razy dziennie.
Mieszanka ziołowa ma działanie odtruwające, i jest skuteczna w niektórych dolegliwościach skórnych zwłaszcza u młodzieży.
Mieszanka ziołowa na dziąsła :
50 g rozdrobnionych liści orzecha włoskiego
50 g liści mięty pieprzowej
25 g tymianku
25 g macierzanki
25 g ziela skrzypu
25 g kwiatów nagietka
25 g liści szałwii
Zioła zmieszać i 1 łyżeczkę mieszanki ziół zalać ½ szklanki wrzącej wody, przykryć i naparzać 30 minut, przecedzić.
Napar stosować do płukania dziąseł , trzymając chwilę w ustach, lub używać do okładów. Zwitki waty moczyć w naparze i przykładać na chore dziąsła na 10 minut, kilka razy dziennie.
Prześlij komentarz