Nowe artykuły

poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Podbiał - opis, działanie, zastosowanie w leczeniu i ziołolecznictwie

Podbiał
Podbiał – Podbiał pospolity, Boże liczko, ośla stopa (Tussilago farfara L.)

Występuje dziko na całej półkuli północnej, do Ameryki Północnej – zawleczony Eurazji.

W Polsce pospolity na glebach gliniastych, zwięzłych, wilgotnych, o odczynie zasadowym, nad brzegami wód.

Podbiał jest jednym z pierwszych zwiastunów wiosny – zakwita w marcu. Początkowo wyrastają pędy kwiatowe, okryte łuskowatymi liśćmi.
Na ich szczycie znajdują się pojedyncze kwiatostany w formie koszyczków wypełnionych złocistożółtymi kwiatami,na brzega języczkowatymi,a w środku – rurkowatymi. Koszyczki kwiatowe zamykają się na noc.

Owocem jest niełupka opatrzona aparatem lotnym zbliżonym do mniszka. Dopiero po przekwitnięciu kwiatów ukazują się liście. Osadzone są na długich ogonkach, kształt mają sercowaty, górna strona liścia jest ciemnozielona, dolna – białoszara od licznych włosków, które tworzą jakby pajęczynę.

Surowcem są liście i kwiaty podbiału. Zbiera się całe koszyczki kwiatowe, urywając je u nasady w początkowej fazie kwitnienia (marzec i kwiecień), a liście ścina się bez ogonków jedynie młode i zdrowe,bez plam,w okresie od maja do lipca i suszy. Surowcem są liście i kwiaty. 

Co zawiera podbiał - skład i działanie:

Kwiaty podbiału zawierają olejek eteryczny, flawonoidy, śluzy, gorycze, karoteny i garbniki.
W liściach znajdują się w dużych ilościach śluzy, garbniki olejki eteryczne, flawonoidy, fitosterole, organiczne (galusowy), cholina, inulina, gorycze i sole mineralne (dużo cynku, manganu i potasu).
W liściach jest mniej olejku eterycznego niż w kwiatach, a więcej śluzu i goryczy (tussilaginy).

Ma działanie osłaniające, wykrztuśnie, przeciwkaszlowe i przeciwskurczowo. 

Podbiał zastosowanie w lecznictwie domowym:

Podbiał należy stosować w schorzeniach górnych dróg oddechowych, przy suchym kaszlu, chrypce, uczuciu suchości gardła, podrażnieniu dróg oddechowych u palaczy, w okresie rekonwalescencji po przebytej grypie.

W nieżycie oskrzeli, jamy ustnej, gardła i astmie. Zewnętrznie jest stosowany w formie okładów na podrażnienia skóry, owrzodzenia goleni, oparzenia, stłuczenia i siniaki a także na otarcia skóry i ukąszenia owadów.


Podbiał postać leku:

Odwar z podbiału:
 ½ łyżki liści podbiału zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej,ogrzewać pod przykryciem przez 30 minut,potem odcedzić. Pić 2 -4 razy dziennie po ½ szklanki odwaru.

Odwar z dodatkiem rumianku:
1 łyżkę kwiatu podbiału i 1 łyżkę kwiatu rumianku,zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej,ogrzewać pod przykryciem przez 30 minut,odcedzić. Pić 2 -4 razy dziennie po ½ szklanki odwaru.

Napar:
1 łyżkę liści podbiału i 1 łyżkę prawoślazu zalać szklanką wrzątku przykryć na 20 minut,odcedzić. Pić według prof. Muszyńskiego 2 -3 razy dziennie po 1 szklance naparu przy chrypce.

Syrop domowy można sporządzić zasypując świeże kwiaty lub liście cukrem.

Podbiał wchodzi w skład ogólnie znanych syropów wykrztuśnych oraz Pektosanu, Neopektosanu, i soku z podbiału Succus Farfarae.

Sok z podbiału Succus Farfarae Herbapolu – sok stosować po 30 – 50 kropli w kieliszku wody, 3 – 4 razy dziennie, po jedzeniu, jako środek wykrztuśny.

Ziołowa mieszanka dla astmatyków:
50 g liści podbiału
50 g ziela tymianku
25 g ziela fiołka trójbarwnego
25 g ziela glistnika
25 g korzenia lub kwiatów pierwiosnka
25 g kwiatów ślazu
25 g nasion kopru włoskiego lub anyżu

1 łyżkę mieszanki ziół zalać 1 ½ szklanki ciepłej wody, odstawić na 30 minut, po tym czasie ogrzewać do wrzenia ale nie gotować, odstawić na 10 minut, przecedzić.
Pić po ½ szklanki naparu, 3 – 4 razy dziennie.

Ziołowa mieszanka powlekająca:
20 g liści podbiału
20 g rozdrobnionego korzenia lukrecji
20 g kwiatów ślazu
20 g siemienia lnianego

1 łyżkę mieszanki ziół zalać szklanką wody, odstawić na 20 minut, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 2 minuty, odstawić na 10 minut przecedzić. Pić małymi porcjami 5 – 6 razy dziennie w stanach zapalnych przełyku, jamy ustnej i gardła.

Neopektosan Herbapolu – mieszanka ziołowa z 6 składników. 11/2 – 2 ½ łyżki mieszanki ziół zalać 2 – 3 szklanki wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 3 minuty, odstawić na 10 minut, przecedzić do termosu. Pić po ½ - 2/3 szklanki między posiłkami 2 – 4 razy dziennie, w stanach zapalnych jamy ustnej, gardła, oskrzeli, oraz w kaszlu.

Mucosit Herbapolu – jest to maść zawierająca wyciągi z liści podbiału i 5 innych ziół. Maść stosuje się do smarowania dziąseł w zapaleniu przyzębia, paradontozie i po zabiega stomatologicznych.

Publikowanie komentarza

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.