Jest to gatunek zbiorowy, rozpowszechniony niemal na całym świecie, z wyjątkiem strefy tropikalnej.
W Polsce rośnie masowo w miejscach piaszczystych i słonecznych,na drogach,placach, łąkach, nieużytkach i brzegach widnych lasów.
Rdest ptasi w zależności od warunków, w jakich żyje, charakteryzuje się dużą zmiennością budowy – głównie wyglądem liści i łodyg.
Jest rośliną jednoroczną niekiedy dwuletnią, o łodygach płożących się po ziemi, rzadziej wzniesionych, długości do 30 cm a nawet do 50 cm.
Łodygi są węźlaste i zgrubiałe, skrętolegle ulistnione.
Liście ma małe wydłużone,drobne,opatrzone w nasadzie błoniastymi, pochwiasto obejmującymi łodygę przylistkami – gatki. Przylistki są białawe, postrzępione i przypominają delikatne, ptasie piórka.
Kwiatki rdestu są drobne, niepozorne, białawo lub czerwonawo – zielonkawe, wyrastające po 2-5 w kątach liści. Zakwitają piętrowo, od dołu w górę łodygi. Kwitnie od czerwca do października.
Owocem jest trójkanciasty orzeszek. Jest ulubionym pokarmem kur, gęsi i kaczek, stąd też powstała nazwa – rdest ptasi.
Rdest zbieramy w początkowym okresie kwitnienia. Roślinę zdrową,ponieważ często bywa porażony grzybem (szczególnie na jesieni),który występuje w postaci białych plam na liściach – wtedy nie nadaje się do zbioru. Rdest ścina się na wysokości około 5 cm nad ziemią, otrzepuje z pyłu i suszy. Surowcem jest ziele, bez zapachu, o smaku nieco ściągającym.
Co zawiera rdest ptasi - skład i działanie:
Występują w nim flawonoidy (awikularyna, hyperozyd, kwercetyna), garbniki, kwas kawowy, kwas chlorogenowy, sacharoza, fruktoza, sole mineralne, krzemionka, znaczne ilości witaminy C i K, karoten.
Ma działanie moczopędne, ściągające, regulujące przemianę materii, odtruwające ”czyszczące krew”.
Rdest ptasi zastosowanie w lecznictwie domowym:
Ziele polecane szczególnie do stosowania u osób w wieku podeszłym – w przewlekłych schorzeniach dróg moczowych, w niewielkim skąpomoczu, także w chorobach reumatycznych, dnie moczanowej, skazie moczanowej.
Ze względu na obecność w zielu krzemionki,jako lek uzupełniający w leczeniu gruźlicy, miażdżycy naczyń, w celu zwiększenia odporności organizmu.
Może być stosowany również w nieżytach żołądka i jelit. Zewnętrznie w postaci okładów,do płukanek jako lek przyspieszający gojenie ran i uszkodzonych miejsc na skórze, do irygacji.
Rdest ptasi postać leku:
Napar:
1 łyżkę ziela rdestu ptasiego zalać szklanką wrzątku,pozostawić pod przykryciem 10 minut odcedzić. Pić 2 -3 razy dziennie po szklance naparu,lub stosować do obmywań i okładów.
Odwar z dodatkiem kruszyny:
1 łyżkę ziela rdestu ptasiego i 1 łyżeczkę kory kruszyny zalać szklanką zimnej wody i gotować 10 minut,odcedzić. Pić po szklance odwaru 2 -3 razy dziennie.
Rdest ptasi wchodzi w skład licznych mieszanek ziołowych; Reumosan, Pulmosan, Species Cholagogae I i III,granulatu Reumogran, a wyciąg w skład pasty Fitolizyna.
W niektórych krajach rdest ptasi traktuje się jako warzywo wiosenne i przygotowuje z niego sałatki, zupy,i inne potrawy,bogate w witaminy i składniki mineralne.
Odwar:
2 łyżki ziela rdestu ptasiego zalać 2 szklankami wody, odstawić na 2 godziny, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, około 10 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić odwar ½ - 2/3 szklanki, 2 – 3 razy dziennie między posiłkami.
Odwar ma działanie łagodnie moczopędne, poprawiające przemianę materii, i usprawniające czynność wątroby, a także przeciw zapalne w przewodzie pokarmowym, hamujące krwawienia wewnętrzne.
Ziołowa mieszanka ‘’czyszcząca krew ‘’:
50 g ziela rdestu ptasiego
50 g liści brzozy
50 g liści orzecha włoskiego
25 g strąków fasoli
25 g owoców jałowca
25 g rozdrobnionego korzenia łopianu
25 g ziela nostrzyka
2 łyżki mieszanki ziół zalać 2 ½ szklanki wody, odstawić na 30 minut, ogrzewać do zagotowania, i ponownie odstawić do przestudzenia, przecedzić.
Pic napój po 2/3 szklanki, 3 razy dziennie między posiłkami. Napój ma działanie moczopędne, odtruwające, przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, można pić w marskości wątroby, niewydolności nerek, oraz w gośćcu, dnie, w dolegliwościach skórnych i otyłości.
Ziołowa mieszanka na kamice moczową:
50 g ziela rdestu ptasiego
50 g ziela połonicznika
25 g owoców róży
25 g owoców jałowca
25 g kwiatów wiązówki
25 g ziela skrzypu
2 ½ mieszanki ziół zalać 3 szklankami wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić.
Pić odwar po 1 szklance, 3 razy dziennie między posiłkami, w kamicy moczowej, otyłości, w dolegliwościach skórnych, oraz pomocniczo w gośćcu i skazie moczanowej.
Ziołowa mieszanka na zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego:
50 g ziela rdestu ptasiego
50 g liści mięty pieprzowej
50 g rumianku
25 g ziela dziurawca
25 g melisy
25 g rozdrobnionego korzenia kozłka
25 g owoców anyżu lub kopru włoskiego
Do termosu wsypać 2 łyżki mieszanki ziół, zalać 2 ½ szklanki wrzącej wody, zamknąć termos i odstawić na jedną godzinę. Pić w ciągu dnia porcjami 1 godzinę przed lub 1 godzinę po jedzeniu .
Ziołowa mieszanka na wirusowe zapalenie wątroby :
50 g ziela rdestu ptasiego
50 g rumianku
50 g ziela pięciornika gęsiego
25 g kwiatów bzu czarnego
25 g kwiatów wrzosu
25 g ziela hyzopu
25 g ziela drapacza
25 g rozdrobnionego kłącza tataraku
Do termosu wsypać 3 łyżki mieszanki ziół, zalać 2 ½ szklanki wrzącej wody, zamknąć termos i odstawić na 1 godzinę.
Pić napar po 2/3 szklanki 3 razy między posiłkami. Napar można stosować przy wirusowym zapaleniu wątroby, jako uzupełnienie przy przyjmowanych lekach w czasie choroby, a także w nieżycie żołądka i jelit. Napar z mieszanki ziół działa głównie przeciwzapalnie i odtruwające.
Ziołowa mieszanka do wlewu doodbytniczego przy owrzodzeniu jelita grubego:
100 g mieszanki Vagosan
25 g babki lancetowatej
25 g kwiatów bzu czarnego
1 ½ łyżki mieszanki ziół zalać 2 ½ szklanki wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 5 minut, przecedzić. Ciepły napar wprowadzać do odbytnicy w pozycji leżącej na brzuchu, trzymać od 20 – 30 minut.
Przed wlewem należy najpierw zrobić lewatywę aby usunąć kał. Wlew można powtarzać codziennie, w miarę poprawy robić go coraz rzadziej.
Prześlij komentarz