Roślina pochodzi z zachodniej części rejonu śródziemnomorskiego, uprawiana powszechnie w całej Europie, również w Polsce.
Jest to silnie aromatyczna bylina, wysokości do 30 cm, o płożącej się, miękko owłosionej łodydze.
Dolne odcinki pędów są gęsto ulistnione, natomiast górne, nagie, kończą się pojedynczymi koszyczkami (kwiatami).
Kwiaty osiągają do 3.5 cm średnicy (zwykle ok 2 cm), środek mają wypełniony żółty rurkowaty, a wokół otaczają go białe języczkowate płatki w wielu szeregach.
Surowcem rumianu szlachetnego są koszyczki kwiatowe zebrane w początkowym okresie kwitnienia.
Co zawiera rumian rzymski - skład i działanie:
W surowców występuje olejek lotny (w nim chamazulen, farnezen, pinokarwon, estry kwasów), flawonoidy, pochodne kumarynowe, sterole, trójterpeny, gorycz, olejek eteryczny.
Wykazuje działanie wiatropędne i rozkurczające, pobudza czynność żołądka.
Rumian rzymski zastosowanie w lecznictwie domowym:
Rumian szlachetny stosuje się w zaburzeniach żołądkowych, połączonych z bolesnymi skurczami, wzdęciami, niestrawnością i braku apetytu.
Rumian szlachetny w porównaniu z rumiankiem leczniczym zawiera więcej goryczy oraz związków działających rozkurczowo, dlatego jest częściej stosowany jako środek rozkurczowy i pobudzający trawienie niż jako środek przeciwzapalny.
Zewnętrznie rumian stosuje się w stanach zapalnych skóry i błon śluzowych do przemywania, okładów, tzw nasiadówek.
Rumian rzymski postać leku:
Napar:
4 łyżki kwiatów zalać 2 szklankami wrzątku,zaparzać 15 minut pod przykryciem,odcedzić. Pić 2 razy dziennie po szklance ciepły napar, można go też stosować zewnętrznie.
Ziołowa mieszanka na zapalenie spojówek :
10 g rumianku
10 g kwiatów jasnoty białej
20 g kwiatów malwy czarnej
20 g liści baki lancetowatej
½ łyżki mieszanki ziół zalać 2/3 szklanki wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 15 minut, przecedzić. Napar stosować do okładów na oczy, jako środek przeciwzapalny i bakteriobójczy.
Ziołowa mieszanka na nadkwaśność:
50 g kwiatów rumianku szlachetnego
50 g liści szałwii
25 g kwiatów jasnoty białej
25 g siemienia lnianego
25 g ziela krwawnika
Mieszankę ziół dokładnie sproszkować, można użyć młynka do kawy. Sproszkowane zioła przechowywać w słoiku zamkniętym w ciemnym miejscu.
Do jednej szklanki gorącego mleka wsypać ½ - 1 łyżeczki sproszkowanej mieszanki ziół, zamieszać i wypić powoli. Stosować w miarę potrzeb.
Prześlij komentarz