Roślina jednoroczna powszechnie uprawiana w wielu krajach o klimacie umiarkowanym. Pochodzi prawdopodobnie z Azji.
Dorasta do wysokości 30 -100 cm wykształca charakterystyczne liście w kształcie liry. Kwiaty czteropłatkowe, barwy liliowej lub białej z fioletowym unerwieniem są zebrane w grona. Owocem jest łuszczyna.
W celach leczniczych i kulinarnych przetwarza się część podziemną rośliny podobną kształtem do buraka, o ciemnej, prawie czarnej barwie.
Surowiec ten najsilniej działa w stanie świeżym, po wysuszeniu jego aktywność spada.
Co zawiera rzodkiew czarna - skład i działanie:
Rzodkiew zawiera glukozydy izosiarkocyjanowe, rozpadające się łatwo z uwolnieniem lotnych związków, zawierających organicznie zawierającą siarkę (tzw olejki goryczne). Poza tym występują cukry, zasady purynowe, witaminy C i B1, składniki mineralne ( wapń, siarka, magnez).
Ma działanie przede wszystkim żółciotwórcze i żółciopędne, również przeciwbakteryjne. Rzodkiew jest wartościowym, surowcem żywnościowym, ze względu na witaminy i składniki mineralne.
Rzodkiew czarna zastosowanie w lecznictwie domowym:
Rzodkiew jest stosowana w chorobach wątroby, związanych z niedostatecznym wydzielaniem żółci, w stanach pożółtaczkowych, przy uszkodzeniu miąższu wątroby, w zaburzeniach trawienia spowodowanych niedoborem żółci ( słabe trawieni tłuszczów) i przewlekłych zaparciach.
Ze względu na bakteriobójcze działanie surowiec może być wykorzystane również w leczeniu łagodnych i przewlekłych stanów zapalnych dróg moczowych na tle bakteryjnym (głównie zapalenie miedniczek nerkowych i pęcherza ).
Sok - Świeżą rzodkiew dobrze zmiażdżyć i odcisnąć sok (można użyć sokowirówki) . Pić po ¼ szklani rozcieńczonego soku 2- 3 razy dziennie. Dla złagodzenia ostrego smaku można sok rozcieńczyć wodą lub wodą miodem.
Uwaga!
Przeciwwskazane jest natomiast podawanie rzodkwi (zwłaszcza na surowo), w ostrych stanach nieżytowych żołądka, jelit, nerek, w chorobie wrzodowej i w ciężkich schorzeniach wątroby. Rzodkiew może niekiedy wywoływać zapalenie skóry na tle alergicznym, a duże dawki soku, podawane zwłaszcza na czczo, powodują czasami podrażnienie przekrwienie błony śluzowej żołądka (zgaga, odbijanie się).
Prześlij komentarz