Nowe artykuły

wtorek, 5 września 2017

Żurawina błotna - opis, działanie, zastosowanie w leczeniu i ziołolecznictwie

Żurawina błotna - (Oxycoccus quadripetalus Gili)

Krzewinka płożąca się, skąpo ulistniona, dorastająca do 1 m długości, szeroko rozpowszechniona na torfowiskach środkowej i północnej Europy oraz Ameryki Północnej (charakterystyczna dla tundry, u nas dość rzadka).

Roślina wykształca zimotrwałe, drobne, brzegiem podwinięte liście o charakterystycznej siwobiałej powierzchni dolnej.

Różowe kwiaty, na długich szypułkach, wyrastają po 2 -3 na szczytach gałązek.

Owocem jest soczysta, kulista, czerwona jagoda o średnicy do 1,50 cm, wyróżniająca się kwaśnym, orzeźwiającym smakiem. Owoce żurawiny dojrzewają zwykle we wrześniu.. Odznaczają się dużą odpornością na mróz i mogą pozostawać na gałązkach aż do wiosny.

Surowcem są świeże owoce, zebrane po przemarznięciu, z których przygotowuje się przede wszystkim soki, .syropy, lub inne przetwory, a także suszy.

Co zawiera żurawina - skład i działanie:

Owoce żurawiny zawierają witaminy: C, B1, B2, B6, PP, P, prowitaminę A, kwasy organiczne (głównie cytrynowy i benzoesowy), cukry (fruktoza, galaktoza i niewielkie ilości sacharozy), pektyny, antocyjany i składniki mineralne (sód, potas, miedź, molibden, żelazo, mangan, wapń, glin, cynk, srebro, kobalt).

Ma działanie przeciwbakteryjne układu moczowego, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, a także przeciw infekcyjne układu pokarmowego oraz jamy ustnej.

Żurawina zastosowanie w lecznictwie domowym:

Stosowanie owoców żurawiny wpływa korzystnie na procesy trawienia, zwłaszcza przy obniżonej kwasowości soku żołądkowego, polepszają przyswajanie żelaza z pożywienia.
Polecane są jako środek wspomagający w leczeniu chorób infekcyjnych, anemii oraz przy zapaleniu nerek, i dróg moczowych. Stosowanie owoców żurawin działa ochronnie przed tworzeniem się kamieni nerkowych, a także jest pomocne przy obniżeniu złego cholesterolu we krwi, pomaga w zdrowieniu po zawale.

Chroni przed wrzodami żołądka, zwalczając bakterie Halicobacter pylori, które są ich przyczyną. Usuwa wolne rodniki, dzięki czemu znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele poważnych chorób In nowotworów, zaćmy, choroby Parkinsona, Alzheimera oraz reumatyzmu.

Żurawina postać leku:

Sok żurawinowy, owoce surowe lub mrożone, suszona żurawina.

Aby zapewnić dla organizmu optymalną ilość antyoksydantów należy przyjmować dziennie do wyboru – dużą szklankę soku żurawinowego -250 ml,
1 ½ szklanki surowych owoców lub mrożonych żurawin,
1/3 szklanki suszonych żurawin,
1/3 szklanki sosu do mięsa, konfitury lub dżemu.

Uwaga !.
Żurawina zawiera szczawiany. Osoby z kamieniami nerkowymi i osteoporozą nie powinny spożywać żurawiny. Także żurawiny powinny unikać osoby przyjmujące leki zawierające warfarynę. Jest to lek o działaniu przeciwzakrzepowym. Substancje zawarte w żurawinie utrudniają usuwanie warfaryny z organizmu, co wzmaga jej działanie i może przyczynić się do wystąpienia krwotoków.

1 komentarz :

  1. Wspaniały owoc.Znany mi od dzieciństwa.Stosowany szeroko w rodzinie jako bydulec odporności a także jako śodek leczniczy, ale także jako składnik wielu deserów. Ubolewam, że obecnie nie mogę sożywać ponieważ przyjmuję lek przeciwzakrzepowy zawierający warfarynę.wszystkim innym gorąco polecam.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.