Nowe artykuły

Kosmetyki Naturalne

Leczenie Ziołami

Zioła

wtorek, 21 marca 2017

Zioła na łuszczyce - kąpiele na łuszczycę

Zioła na łuszczyce
Oto kilka ziół i mieszanek ziołowych, które wspomagają leczenie łuszczycy :

Aminek większy – zawiera furanokumaryny, dzięki ich zawartości przetwory z owoców aminka większego stosowane są doustnie w łuszczycy, spowalniają nieprawidłowe rogowacenie skóry.

Betasol – jest preparatem ziołowym zawiera wyciągi z liścia brzozy, owoców bzu czarnego, korzenia łopianu, korzenia wilżyny, korzenia rzewienia, ziela skrzypu, ziela gryki.
Preparat ten wspomaga leczenie łuszczycy. Betasol należy stosować 2 – 3 razy dziennie po 1 łyżeczce na 1/3 szklanki wody. Dzieciom można podawać ale mniejsze dawki,

Owies – kąpiel ze słomy owsianej około 1 kg słomy owsianej zalać w naczyniu 4 litrami wody, odstawić na 3 godz. Po tym czasie ogrzewać, do wrzenia gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Odcedzić do wanny napełnionej wodą do 1/3 wysokości, temperatura wody powinna wynosić 37 stopni, czas kąpieli około 20 minut.

Przywrotnik pospolity – kąpiel regenerująca  skórę :
100 g ziela przywrotnika
25 g rumianku lub 25 krwawnika
25 g kwiatu lipy

Mieszankę ziół zalać 3 litrami wody , gotować na wolnym ogniu po przykryciem 5 minut, odstawić na 15 minut pod przykryciem.
Przecedzić do wanny z wodą do wysokości 1/3 i temperatura wody powinna wynosić 37 stopni, kąpiel powinna trwać około 20 minut. Dzięki tej kąpieli skóra staje się elastyczna.

Wierzba purpurowa – wiklina – odwar z kory wierzbowej 1 ½ łyżki rozdrobnionej kory zalać 2 szklankami gorącej wody, gotować pod przykryciem 7 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po ½ szklanki do 4 razy dziennie 60 minut po posiłku. Odwar wspomaga leczenie łuszczycy.

Kąpiel wspomagająca leczenie łuszczycy :
50 g kory wierzby
100 g liści szałwii
25 g rumianku

Mieszankę ziół zalać 4 litrami wrzącej wody ogrzewać do zagotowania, pod przykryciem, odstawić na 15 minut.
Przecedzić do wanny wypełnionej 1/3 wody o temperaturze 37 stopni, pozostałe z naparzania zioła, przełożyć do płóciennego woreczka zawiązać i zanurzyć w wannie, kąpiel powinna trwać około 20 minut, po kąpieli owinąć się w prześcieradło kąpielowe i odpocząć 30 minut.


Zioła do kąpieli gdy występują stany zapalne skóry :
75 g ziela lnicy
75 g babki lancetowatej
50 g ziela nostrzyka

Mieszankę ziół zalać 5 litrami gorącej wody gotować na małym ogniu do wrzenia, odstawić pod przykryciem na 15 minut. Przecedzić do wanny napełnionej wodą do 1/3 wysokości o temperaturze 37 stopni. Kąpiel powinna trwać około 20 minut. Po kąpieli nie należy się wycierać tylko owinąć prześcieradłem kąpielowym i położyć do łóżka.

Kąpiel ziołowa wspomagająca leczenie łuszczycy :
50 g rozdrobnionego korzenia lubczyku
50 g korzenia łopianu
50 g babki lancetowatej
50 g ziela krwawnika

Mieszankę ziół zalać 4 litrami wody, gotować na małym ogniu do wrzenia, odstawić na 15 minut. Przecedzić odwar do wanny napełnionej wodą do 1/3 wysokości o temperaturze 37 stopni, zioła które pozostały po przecedzeniu włożyć do płóciennego woreczka zawiązać i włożyć do wanny.
Kąpiel powinna trwać około 20 minut. Po kąpieli nie wycierać się tylko owinąć się w prześcieradło kąpielowe i położyć do łóżka na około 60 minut.  Kąpiel należy powtarzać co 2 – 3 dni przez okres 4 tygodni.

Kąpiel ziołowa :
50 g ziela ogórecznika
50 g ziela krwawnika
50 g kwiatów lipy

Mieszankę ziół zalać 3 litrami wrzącej wody , przykryć i odstawić na 20 minut. Przecedzić do wanny napełnionej wodą do 1/3 wysokości o temperaturze 37 stopni, zioła wsypać do woreczka płóciennego zawiązać i włożyć do wanny,
Kąpiel powinna trwać około 25 minut. Kąpiel działa regenerująco na skórę, oraz sprawia że jest bardziej elastyczna.

Betagran jest też preparatem ziołowym zawiera wyciągi takie same jak betasol tylko jest w postaci granulek. Należy go stosować 2 – 3 razy dziennie po 1 – 11/2 łyżeczki, popijać ½ szklanki wody. Jest stosowany jako lek wspomagający przy leczeniu łuszczycy.

Zioła na żylaki

Zioła na żylaki
Oto kilka ziół i mieszanek ziołowych, które wspomagają leczenie żylaków :

Aby uniknąć żylaków powinniśmy, właściwie się odżywiać, dostarczać organizmowi w pokarmach dużo witaminy B, C i E, uprawiać regularnie gimnastykę, nie palić papierosów, unikać gorących kąpieli. oraz wielogodzinnego stania .

Gdy już powstaną żylaki możemy stosować zioła które złagodzą dolegliwości.

Imbir, pieprz turecki – pobudzają krążenie.

Gryka zwyczajna – napar z gryki pomaga ponieważ zawiera rutynę.

Głóg jednoszyjkowy – pić napar.

Z wyżej wymienione ziół napar można pić nie więcej jak trzy razy dziennie, można też stosować jako okłady.

Nagietek lekarski – z naparem z nagietka można okładać chore miejsca.

Oczar wirgiński – nalewka z oczaru przynosi ulgę.

Oczar wirginijski – zastosowanie zewnętrzne w postaci maści , należy go stosować trzy razy dziennie przez co najmniej dwa tygodnie , zanim nastąpi poprawa .(Oczar wirginijski może powodować lekkie podrażnienie skóry u niektórych osób po zastosowaniu miejscowym . Oczar nie jest zalecany do użytku wewnętrznego)

Kasztanowiec - Może być stosowany w mieszankach ziołowych z których przyrządza się napary i odwary do użytku wewnętrznego jak i zewnętrznego . (Kasztanowca nie powinny używać osoby z chorobami nerek lub wątroby oraz w okresie ciąży i laktacji)

Borówka – Wspiera tworzenie tkanki łącznej i wzmacnia naczynia włosowate w organizmie, a tym samym zapobiega powstawaniu żylaków .


Myszopłoch kolczasty - Zwiększa napięcie żylne , działa przeciw zapalnie , zwiększa przepływ krwi w żyłach i podnosi ciśnienie krwi .

Gotu Kola – Wąkrota azjatycka - wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia krążenie obwodowe.

Miłorząb - wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia krążenie obwodowe.

Głóg - wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia krążenie obwodowe.

Zioła na zimne ręce i nogi

Zioła na zimne ręce i nogi
Oto kilka ziół i mieszanek ziołowych, które wspomagają leczenie dolegliwości związanych z zimnymi kończynami :

Aby rozgrzać ręce i stopy można wykonać masaż olejkiem z kwiatów wiciokrzewu, poprawia krążenie skórne.

Do poprawienia krążenia w kończynach można użyć do kąpieli nóg naparu z 1 łyżeczki nasion gorczycy na 2 litry wody.

Dobrym stymulatorem układu krążenia jest zmielony pieprz turecki.

Podobnie działa bez czarny, należy jedną część świeżych liści, połączyć z dwiema częściami wazeliny, podgrzewać do momentu aż liście staną się kruche, przecedzić i stosować do nacierania.

Na poprawienie krążenia wskazane jest picie codziennie soku z owoców dzikiej róży, skrzypu lub gryki wzmacnia to małe naczynka krwionośne.

Do posiłków można dodawać czarny pieprz, goździki, cynamon, kolendrę, kminek, imbir, czosnek, majeranek, rozmaryn, tymianek które też poprawiają krążenie.


Zioła na zaparcia

Zioła na zaparcia
Oto kilka ziół i mieszanek ziołowych, które wspomagają dolegliwości związane z zaparciami :

Przy długotrwałych zaparciach lub zaburzeniach czynności jelit należy zwrócić się o pomoc do lekarza.
Przyczyną zaparć może być stres, brak ruch i niewłaściwe odżywianie. Dla prawidłowego funkcjonowania jelit należy pamiętać aby w naszej diecie nie zabrakło błonnika i ruchu.

Możemy używać ziół dla złagodzenia dolegliwości ale zasadnicza przyczyna powinna być zbadana przez lekarza.

Skuteczny przy zaparciach jest syrop z fig.

Roztwór z mielonych nasion lnu ma działanie przeczyszczające, należy go pić rano i wieczorem po jednej filiżance.

Korzeń lukrecji ma podobne działanie można go żuć lub pić wywar trzy razy dziennie, 1 łyżeczka rozdrobnionego korzenia na szklankę wody.

Łagodnym środkiem przeczyszczającym jest herbata z dzikiej róży. Odwar lub napar sporządza się z przepołowionych owoców dzikiej róży, przed podaniem trzeba przefiltrować przez bibułkę aby usunąć drobne włoski.

Kompot z rabarbaru też działa przeczyszczająco należy pamiętać aby nie pić go dużo bo może być silna reakcja.

Aloes – proszek z suszonych liści przyjmować wieczorem w ilości do 0,2 g popić ½ szklanki wody – ma działanie przeczyszczające.

Dziewanna wielokwiatowa – odwar – 1 łyżkę liści lub rozdrobnionych korzeni, zalać szklanką wody kotować na wolnym ogniu około 15 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić, pic na noc odwar ma łagodne działanie przeczyszczające.

Bez czarny – napar – 1 łyżkę kwiatów zalać szklanką wrzątku, przykryć na 15 minut, przecedzić pić wieczorem. Odwar – 1 łyżkę suszonych owoców bzu zalać szklanką wody gotować około 15 minut, bez przykrycia, przecedzić pić wieczorem . Bez czarny działa lekko przeczyszczająco, polecany jest szczególnie ludziom w podeszłym wieku.

Jeżyna fałdowana – owoce jeżyny mocno przejrzałe mają działanie przeczyszczające.

Kminek zwyczajny – napar – 1 łyżeczkę rozdrobnionych nasion zalać szklanką wrzątku, przykryć na 15 minut, przecedzić, pić 2 – 3 razy w ciągu dnia. Można zażywać zmielone nasiona w ilości ½ - 1 łyżeczki popijając wodą. Napar jak i nasiona zmielone wskazane są do stosowania w zaparciach, bólach brzucha i wzdęciach.


Rozchodnik ostry – nalewkę stosować 20 – 30 kropli, 2 – 3 razy dziennie, w uporczywych zaparciach.

Śliwa tarnina – odwar – 1 łyżeczkę kwiatów zalać szklanką wody gotować 3 minuty, przecedzić pić 2 – 3 razy dziennie. Syrop połączyć w proporcjach 1/3 odwaru z kwiatów z 2/3 syropu z cukru, pić kilka razy w ciągu dnia po 1 łyżeczce syropu przy zaparciach.

Mieszanka przeczyszczająca zmieszać w równych częściach ; kwiaty tarniny, owoce bzu czarnego, nasiona kminku, lukrecję, 1 łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku naparzać pod przykryciem 15 minut, przecedzić pić.

Zioła na zapalenie wrzodziejące jelita grubego

Zioła na zapalenie wrzodziejące jelita grubego
Oto kilka ziół i mieszanek ziołowych, które wspomagają leczenie zapalenia wrzodziejącego jelita grubego :

Brzoza brodawkowata – odwar z huby brzozowej czarnej – 1 łyżkę rozdrobnionej huby zalać 1 – 1/1/2 szklanki letniej wody, odstawić na noc.
Rano ogrzewać na wolnym ogniu, pod przykryciem do wrzenia, odstawić na 5 minut, przecedzić do termosu. Pić po 1 – 2 łyżki kilka razy w ciągu dnia przed jedzeniem.

Bylica boże drzewko – wchodzi w skład preparatów stosowanych przy zapaleniu wrzodziejącym jelita.

Dziurawiec zwyczajny – mieszanka Herbapolu – Herbogastrin, należy stosować 1 łyżeczkę płynu na ¼ szklanki wody 2 – 3 razy dziennie po jedzeniu. Stosowanie należy wcześniej uzgodnić z lekarzem.

Jasnota biała - odwar – 2 łyżki kwiatów jasnoty zalać 11/2 szklanki wody letniej, ogrzewać pod przykryciem na wolnym ogniu do wrzenia, odstawić na 3 minuty, przecedzić. Pić po ½ - 2/3 szklanki odwaru.

Kasztanowiec zwyczajny – odwar z kory kasztanowca – 1 łyżkę rozdrobnionej kory kasztanowca zalać 1 ½ - 2 szklanek letniej wody, odstawić na 2 godziny, ogrzewać na wolnym ogniu pod przykryciem do wrzenia i gotować około 10 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić 1/3 – ½ szklanki odwaru, 2 – 3 razy przed jedzeniem.

Jeżyna fałdowana - odwar z liści jeżyny – 11/2 łyżki liści jeżyny zalać 2 szklankami letniej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 3 minuty, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po 1/3 – ½ szklanki odwaru 2 – 3 razy między posiłkami.

Krwawnik pospolity – napar z kwiatów krwawnika - 1 łyżeczkę kwiatów krwawnika zalać 1 ½ szklanki wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 15 minut, przecedzić. Pić napar porcjami w ciągu dnia.

Nagietek lekarski – napar – 1 łyżkę kwiatów nagietka, szczyptę szałwii, szczyptę dziurawca, zalać 1 ½ szklanki wrzącej wody, przykryć i odstawić do naparzenia na 30 minut, przecedzić. Pić po ½ szklanki naparu, 1 godzinę przed posiłkiem, 3 razy dziennie.

Nalewka z nagietka - 50 g kwiatów nagietka lub ziela z kwiatami zalać 0,5 litra alkoholu 40 – procentowego, odstawić na 14 dni, często wstrząsając butelką. Po tym czasie nalewkę przefiltrować wycisnąć z ziela i rozlać do ciemnych buteleczek. Stosować 30 – 50 kropli do ½ łyżeczki w kieliszku wody, 2 – 3 razy dziennie 1 godzinę przed posiłkiem.

Aloes drzewiasty - wino z aloesu – należy stosować w pierwszym tygodniu 3 razy dziennie po łyżeczce od herbaty, w następnych 3 – 4 tygodniach 3 razy dziennie po łyżce stołowej, po tym czasie należy zrobić przerwę w przyjmowaniu na okres 1 – 2 tygodni. Po przerwie można powtórzyć kurację.

Orzech włoski - napar – 2 łyżeczki rozdrobnionych liści orzecha włoskiego zalać 2 szklankami letniej wody, ogrzewać pod przykryciem na wolnym ogniu do wrzenia nie gotować, odstawić na 5 minut, przecedzić. Pić napar po ½ szklanki 3 – 4 razy dziennie przed jedzeniem.


Pięciornik kurze ziele - odwar – 1 łyżkę rozdrobnionego kłącza pięciornika kurze ziele zalać 1 ½ szklanki wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić odwar po 2 łyżki do ¼ szklanki 2 – 3 razy dziennie.

Mieszanka ziołowa z pięciornikiem - do stosowania przy krwawieniu z jelita grubego :
50 g rozdrobnionego kłącza pięciornika kurze ziele
50 g liści orzecha włoskiego
25 g rozdrobnionej kory kasztanowca
25 g ziela pięciornika gęsiego
25 g ziela krwawnika
25 g kwiatów nagietka
25 g rumianku

Zioła zmieszać i 2 łyżki mieszanki ziół zalać w termosie 2 szklankami wrzącej wody, zamknąć i odstawić na 1 godzinę. Pić napar po 2/3 szklanki 3 razy dziennie między posiłkami.

Pokrzywa zwyczajna - mieszanka ziołowa  :
50 g liści pokrzywy
50 g ziela krwawnika
25 g kłącza wężownika lub kłącza pięciornika kurze ziele
25 g ziela poziewnika
25 g ziela rdestu ptasiego
25 g korzenia lukrecji

Zioła zmieszać i 3 łyżki mieszanki ziołowej zalać 3 szklankami letniej wody, odstawić na 1 godzinę do spęcznienia. Po tym czasie ogrzewać pod przykryciem na wolnym ogniu, po 5 minutach przecedzić. Stosować po ¾ szklanki , 3 – 4 razy dziennie.

Porzeczka czarna - napar – zmieszać w równych częściach liście czarnej porzeczki i liście mięty, 1 łyżkę mieszanki zalać 1 szklanką wrzącej wody przykryć na 20 minut, przecedzić . Pić 2 – 4 razy dziennie między posiłkami po 1/3 – ½ szklanki naparu.

Napar z liści porzeczki – przeciw zapalny – zmieszać w równych częściach liście czarnej porzeczki i liście szałwii. 1 łyżkę mieszanki zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć i odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po 2 – 3 łyżki naparu, 2 – 4 razy dziennie między posiłkami.

Mieszanka ziołowa – na owrzodzenia jelita :
50 g liści czarnej porzeczki
50 g liści podbiału
50 g liści babki lancetowatej
25 g liści mięty pieprzowej
25 g ziela dziurawca
25 g ziela rdestu ptasiego

Zioła zmieszać i 3 łyżki mieszanki ziół zalać w termosie 2 ½ szklanki wrzącej wody, zamknąć i odstawić na 1 godzinę. Pić po 2/3 szklanki naparu 3 razy dziennie miedzy posiłkami.

Przywrotnik pospolity - mieszanka ziołowa – zmieszać w równych częściach ziele przywrotnika, ziele pięciornika gęsiego, ziele rdestu ptasiego, liście poziomki, liście mięty pieprzowej. 2 łyżki mieszanki ziołowej wsypać do termosu zalać 2 szklankami wrzącej wody, zamknąć i odstawić na 1 godzinę. Pic po ½ szklanki naparu 2 – 4 razy dziennie miedzy posiłkami.

Rdest wężownik - odwar – ½ łyżki rozdrobnionego kłącza rdestu wężownika zalać 1 szklanką letniej wody, odstawić na 1 godzinę, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po 1 – 3 łyżki odwaru 2 – 4 razy dziennie po jedzeniu.

Zioła na zapalenie pęcherza moczowego

Zioła na zapalenie pęcherza moczowego
Oto kilka ziół i mieszanek ziołowych, które wspomagają leczenie zapalenia pęcherza moczowego :

Brzoza – napar z brzozy pity w większych ilościach pomaga przy zapaleniu dróg moczowych.
Do naparu z brzozy można dodać mącznicę lekarską. Sadziec purpurowy o odwar z korzenia sadźca , można stosować w infekcjach dróg moczowych.





Krwawnik pospolity – napar z krwawnika łagodzi zapalenie pęcherza moczowego, oraz odkaża drogi moczowe.


Zioła na zapalenie jelita

Zioła na zapalenie jelita
Oto kilka ziół i mieszanek ziołowych, które wspomagają leczenie jelita podczas zapalenia:

Objawami  zapalenia jelita jest ból brzucha, odbijanie, wzdęcia, biegunka, gorączka , obecność krwi w kale.

Aloes drzewiasty - wino aloesowe należy przyjmować w pierwszym tygodniu 3 razy dziennie po 1 łyżeczce do herbaty,
w następnych 3 – 4 tygodniach 3 razy dziennie po łyżce stołowej, w dalszych 3 – 4 tygodniach 3 razy dziennie po 1 łyżeczce do herbaty, zawsze 1 godzinę przed jedzeniem. Wino powinno się przyjmować się przez okres 2 – 3 miesięcy , po tym czasie należy zrobić przerwę w przyjmowaniu na okres 1 – 2 tygodni.
Po przerwie można powtórzyć kurację.

Arcydzięgiel litwor – napar – ½ łyżki rozdrobnionego korzenia arcydzięgla zalać 1 szklanką wrzącej wody przykryć i odstawić do naparzania na 15 minut, przecedzić. Pić po ¼ - 1/3 szklanki naparu, 2 – 3 razy dziennie po jedzeniu.

Babka lancetowata – odwar 1 łyżkę liści babki zalać 1 ½ szklanki ciepłej wody gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po ½ szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie.

Bluszczyk kurdybanek – odwar – 1 łyżkę ziela bluszczyku zalać 1 ½ szklanki ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po ½ szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie 30 minut przed jedzeniem.

Borówka brusznica - odwar 1 łyżkę liści borówki brusznicy zalać 1 szklanką ciepłej wody, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić . Pić po 1/3 – ½ szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie.

Borówka czernica – odwar 1 łyżkę liści borówki czernicy zalać 1 szklanka gorącej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po ¼ - 1/3 szklanki odwaru kilka razy dziennie miedzy posiłkami. Można podawać małym dzieciom po 1 łyżeczce do herbaty kilka razy dziennie.

Odwar z owoców borówki - 3 łyżki suszonych owoców borówki czernicy zalać 1 ½ szklanki gorącej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 7 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pic po ½ szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie po jedzeniu jako środek przeciwbiegunkowy, lub rano i wieczorem po 2/3 szklanki. Dzieciom można podawać tylko odpowiednio mniejsze dawki.

Brzoza brodawkowata – odwar 1 łyżkę rozdrobnionej huby brzozowej czarnej zalać 1 ½ szklanki letniej wody i odstawić na noc . Rano gotować na wolnym ogniu do wrzenia, odstawić na 5 minut, przecedzić. Pić po 1 – 2 łyżki kilka razy w ciągu dnia przed jedzeniem.

Bukwica zwyczajna - odwar 1 łyżkę rozdrobnionego ziela bukwicy zalać 1 szklanką wrzącej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po ¼ - 1/3 szklanki odwaru 1 – 2 razy dziennie, 1 godzinę przed jedzeniem. Można podawać dzieciom i młodzieży 1- 3 łyżki , zależnie od wieku 1- 2 razy dziennie.


Mieszanka ziołowa na kolkę jelitową :
10 g bylicy piołunu
10 g rozdrobnionego korzenia arcydzięgla
25 g rumianku
25 g ziela pięciornika gęsiego
25 g rozdrobnionego kłącza tataraku

Zioła zmieszać i 2 łyżki mieszanki ziół zalać 1 ½ szklanki wrzącej wody, przykryć do naparzania na około 15 minut, przecedzić. Pić po ¼ - ½ szklanki gorącego naparu małymi łykami 2 – 3 razy dziennie.

Bylica pospolita – napar – 1 łyżkę ziela bylicy pospolitej zalać 1 szklanką wrzącej wody, naparzać pod przykryciem około 15 minut, przecedzić. Pić po 1 – 3 łyżki naparu 2 – 3 razy dziennie.

Centuria pospolita ( Tysiącznik pospolity ) - mieszanka ziołowa – zmieszać 20 g ziela centurii, 20 g ziela drapacza lekarskiego, 20 g ziela krwawnika, 20 g ziela rzepiku, 20 g rozdrobnionego kłącza tataraku, 20 g mięty, 20 g liści podbiału. 1 łyżkę mieszanki ziołowej zalać 1 szklanką ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 5 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić 2 – 4 łyżki 2 – 4 razy dziennie, 1 godzinę przed jedzeniem.

Mieszanka ziołowa z czosnkiem – zmieszać w równych częściach 
ziele dziurawca
miętę
liść szałwii
rozdrobnione kłącze tataraku

½ łyżki mieszanki ziołowej zalać 1 szklanką wrzącej wody naparzać pod przykryciem około 20 minut, przecedzić.
Do naparu dodać utarty jeden ząbek czosnku oraz 5 kropli Propolanu. Pić po ½ szklanki rano i wieczorem przed snem przez okres 2 – 3 tygodni, po tym czasie zrobić przerwę na jeden tydzień .

Drapacz lekarski - odwar – 1 łyżkę ziela drapacza lekarskie zalać 1 szklanką ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po ½ - 1/3 szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie między posiłkami.

Dziurawiec zwyczajny – napar – 2 łyżki ziela dziurawca zalać 2 szklankami wrzącej wody przykryć naparzać 1 godzinę, przecedzić. Pić po ½ - 1/3 szklanki naparu po jedzeniu 2 – 3 razy dziennie.

Dymnica pospolita - syrop z ziela dymnicy – około 500g świeżego ziela dymnicy zmiażdżyć można w maszynce do mięsa, wycisnąć sok. Zmierzyć sok i dodać objętościowo taką samą ilość cukru. Gotować na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Syrop pić po 1 łyżeczce 2 – 3 razy dziennie, przez około 20 dni, po tym czasie zrobić przerwę w zażywaniu na 10 dni. Po przerwie można stosować ponownie.

Mieszanka ziołowa :
50 g ziela hyzopu
50 g mięty
25 g owoców kminku
25 g rozdrobnionego korzenia lubczyku
25 g ziela pięciornika gęsiego

Zioła zmieszać i  ½ łyżki mieszanki ziół wsypać do termosu zalać 1 ½ szklanki wrzącej wody, przykryć i odstawić na 1 godzinę . Pić po ¼ - 1/3 szklanki naparu 3 – 4 razy dziennie po jedzeniu.

Jałowiec pospolity - owoce jałowca można przyjmować przy wzdęciach. Stosowanie owoców należy rozpocząć od 4 sztuk dziennie i codziennie zwiększać o 1 sztukę, do 15 owoców dziennie, a następnie codziennie zmniejszać o 1 sztukę , do momentu 1 sztuki na dzień po tym czasie należy zakończyć kurację.

Jeżyna fałdowana - odwar – 1 ½ łyżki liści jeżyny zalać 2 szklankami ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 3 minuty, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić 1 /3 – ½ szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie miedzy posiłkami.

Mieszanka ziołowa na biegunkę – zmieszać 40 g liści jeżyny, 20 g owoców borówki czernicy, 20 g rozdrobnionego kłącza pięciornika. 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wody gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po ½ do 1 szklanki odwaru 1 – 3 razy dziennie w zależności od stopnia nasilenia biegunki. Odwar można podawać dorosłym i dzieciom tylko dla dzieci mniejsze dawki.

Herbatka ziołowa - na wzdęcia, zgagę i odbijanie - zmieszać 20 g liści jeżyny, 10 g liści maliny, 10 g liści pokrzywy, 10 g wysuszonej skórki z jabłek, 5 g liści poziomki. Zaparzać tak jak herbatę i pić w razie potrzeby.

Kasztanowiec zwyczajny – odwar – 1 łyżkę rozdrobnionej kory kasztanowca zalać 2 szklankami wody ciepłej odstawić na około 2 godziny, po tym czasie gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 10 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po 1/3 – ½ szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie przed jedzeniem.

Kminek zwyczajny – mieszanka ziołowa – zmieszać w równych częściach – owoce kminku, owoce anyżu, owoce kopru włoskiego, miętę, rumianek, ziele tymianku. 1 łyżkę mieszanki ziół zalać szklanką wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 15 minut, przecedzić. Pić po ½ szklanki naparu 2 razy dziennie po jedzeniu.

Wino kminkowe – przygotować z mieszanki ziół podanych wyżej – 3 łyżki mieszanki ziół zalać butelka białego wytrawnego wina gronowego, i macerować przez 14 dni często wstrząsając butelką. Po tym czasie dokładnie przefiltrować . Pić po małym kieliszku 2 – 3 razy dziennie po jedzeniu, podawać tylko dorosłym.

Kruszyna pospolita – odwar - ½ łyżki rozdrobnionej kory kruszyny zalać 1 szklanką ciepłej wody, gotować na wonnym ogniu pod przykryciem 15 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po ¼ - ½ szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie przy atonii jelitowej.

Krwawnik pospolity - napar – 1 łyżkę ziela krwawnika zalać 1 ½ szklanki wrzącej wody naparzać pod przykryciem 15 minut, przecedzić . Pić po ½ - 1/3 szklanki naparu 2 – 3 razy dziennie.

Lawenda lekarska - mieszanka ziołowa na jelita – zmieszać 20 g kwiatów lawendy, 20 g mięty, 30 g kwiatów wiązówki, 40 g rozdrobnionego kłącza pięciornika. 2 łyżki mieszanki zalać 2 szklankami wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 3 minuty, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić po ½ szklanki odwaru 3 – 4 razy dziennie.

Lubczyk ogrodowy - mieszanka ziołowa – zmieszać 50 g owoców lub rozdrobnionego korzenia lubczyku, 50 g liści orzecha włoskiego, 25 g owoców kminku, 25 g ziela krwawnika. 2 łyżki mieszanki ziołowej zalać 2 szklankami wrzącej wody przykryć i naparzać 15 minut, przecedzić. Pić po 2 /3 szklanki naparu 2 razy dziennie po jedzeniu.

Macierzanka piaskowa - napar – 1 łyżkę ziela macierzanki zalać 1 szklanką wrzącej wody naparzać pod przykryciem 20 minut, przecedzić. Pić po ½ - ¼ szklanki naparu 2 – 3 razy dziennie po jedzeniu.

Mięta pieprzowa - napar – 1 łyżkę liści mięty pieprzowej zalać 1 ½ szklanki wrzącej wody naparzać pod przykryciem 10 minut, przecedzić. Pić napar po ½ szklanki po jedzeniu.

Oman wielki – napar – 1 łyżeczkę rozdrobnionego korzenia omanu zalać 1 szklanką wrzącej wody naparzać pod przykryciem 20 minut, przecedzić. Pić rano i wieczorem 1 godzinę przed jedzeniem po 1/3 szklanki naparu.

Wino z korzenia omanu - z mieszanki ziół - zmieszać 10 g rozdrobnionego korzenia omanu, 10 g owoców anyżu, 10 g ziela tysiącznika lub ziela drapacza lekarskiego, 10 g ziela dziurawca, 2 g rodzynek. Mieszankę ziół wsypać do słoja zalać 0,7 litra winem wytrawnym gronowym. Macerować przez 14 dni , od czasu do czasu wstrząsać słojem. Po tym czasie dokładnie przefiltrować, zlać do ciemnej butelki. Pić po małym kieliszku, 30 minut po jedzeniu.

Orzech włoski - napar – 2 łyżki rozdrobnionych liści orzecha włoskiego zalać 2 szklankami ciepłej wody, ogrzewać na wolnym ogniu, do wrzenia ale nie gotować, odstawić pod przykryciem do naparzania na 5 minut, przecedzić. Pic po ½ szklanki naparu, 3 – 4 razy dziennie przed jedzeniem.

Wino orzechowe – 50 g rozdrobnionych liści orzecha włoskiego zalać 0,7 litra wina czerwonego gronowego. Odstawić na 10 dni . Po tym czasie przefiltrować , dodać do 150 g cukru, odstawić jeszcze na 3 dni. Pić małym kieliszkiem 2 – 3 razy dziennie. Wino ma wszystkie właściwości jaki posiadają liści. Dla osób chorych na cukrzycę nie dodawać cukru.

Pięciornik gęsi – mieszanka ziołowa – zmieszać 30 g pięciornika gęsiego, 30 g ziela nostrzyka, 30 g rozdrobnionego kłącza tataraku, 30 g liści mięty. 1 łyżkę mieszanki ziołowej zalać 1 szklanką wrzącej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 2 minuty, odstawić na 10 minut, przecedzić. Pić po ½ szklanki odwaru, 2 razy dziennie po jedzeniu.

Pięciornik kurze ziele – odwar - 1 łyżkę rozdrobnionego kłącza pięciornika kurze ziele zalać 1 ½ szklanki wody, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić . Pić po 2 łyżki do ¼ szklanki odwaru 2 – 3 razy dziennie.

Wino z pięciornika kurze ziele – zmieszać 30 g rozdrobnionego kłącza pięciornika kurze ziele, 10 g ziela krwawnika lub ziela tasznika. Mieszankę ziół zalać 0,7 litra winem czerwonym półsłodkim. Odstawić na 14 dni do macerowania, często potrząsać butelką. Po tym czasie przefiltrować zlać do ciemnej butelki. Pic małym kieliszkiem 2-3 razy dziennie, 1 godzinę przed jedzeniem.

Mieszanka ziołowa – na krwawienia z jelita grubego :
50 g rozdrobnionych kłaczy pięciornika kurze ziele
50 g liści orzecha włoskiego
25 g rozdrobnionej kory kasztanowca
25 g ziela pięciornika gęsiego
25 g ziela krwawnika
25 g kwiatów nagietka
25 g rumianku

Zioła zmieszać i  2 łyżki mieszanki ziołowej zalać 2 szklankami wrzącej wody, przykryć i odstawić na 1 godzinę , przecedzić. Pić po 2/3 szklanki 3 razy dziennie miedzy posiłkami. Podczas kuracji można przyjmować , po 1 tabletce witaminy B1 i witaminy C.

Pokrzywa zwyczajna – mieszanka ziołowa - zmieszać 50 g liści pokrzywy, 50 g ziela krwawnika, 25 g rozdrobnionego kłącza wężownika lub / rozdrobnionego kłącza pięciornika kurze ziele / 25 g ziela poziewnika, 25 g ziela rdestu ptasiego, 25 g rozdrobnionego korzenia lukrecji. 3 łyżki mieszanki ziołowej zalać 3 szklankami letniej wody, odstawić na 1 godzinę aby zioła spęczniały. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do wrzenia, odstawić na 5 minut, przecedzić. Pić po 2/3 szklanki odwaru, 3 – 4 razy dziennie.

Porzeczka czarna - mieszanka ziołowa przeciw nieżytowa – zmieszać w równych częściach liść porzeczki czarnej i liść mięty. 1 łyżkę mieszanki zalać 1 szklanką wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 20 minut, przecedzić. Pić po 1/3 – ½ szklanki naparu 2 0 4 razy dziennie miedzy posiłkami.

Mieszanka ziołowa na owrzodzenie jelit :
50 g liści porzeczki czarnej
50 g liści podbiału
50 g liści babki lancetowatej
50 g liści pokrzywy
25 g liści mięty pieprzowej
25 g ziela dziurawca
25 g ziela rdestu ptasiego

Zioła zmieszać i 3 łyżki mieszanki ziół wsypać do termosu zalać 2 ½ szklanki wrzącej wody, zamknąć i odstawić na 1 godzinę. Pić napar po 2/3 szklanki 3 razy dziennie między posiłkami.

Poziomka pospolita - odwar – 2 łyżki liści poziomki zalać 1 szklanka ciepłej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić odwar po ½ - 1/3 szklanki , 2 – 3 razy dziennie, 1 godzinę przed posiłkiem.

Przywrotnik pospolity – mieszanka ziołowa – zmieszać w równych częściach ; ziele przywrotnika, ziele pięciornika gęsiego, ziele rdestu ptasiego, liść poziomki, liść mięty pieprzowej. Do termosu wyspać 2 łyżki mieszanki ziołowej, zalać 2 szklankami wrzącej wody, zamknąć i odstawić na 1 godzinę . Pic po ½ szklanki naparu, 2 – 4 razy dziennie między posiłkami.

Rumianek pospolity – napar – 2 łyżki rumianku zalać 2 szklankami wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 15 minut, przecedzić. Pić po ½ szklanki naparu 3 razy dziennie między posiłkami.

Mieszanka ziołowa :
50 g kwiatów stokrotki
50 g kwiatów tarniny
25 g morszczynu
25 g naowocni fasoli
25 g rozdrobnionego korzenia mniszka
25 g ziela piołunu
25 g ziela skrzypu
25 g rumianku

Zioła zmieszać i do termosu wsypać 1 ½ łyżki mieszanki ziołowej, zalać 2 szklankami wrzącej wody, zamknąć i odstawić na 1 godzinę. Pić napar porcjami w ciągu dnia po posiłkach.

Szałwia lekarska - napar – 1 łyżeczkę liści szałwii zalać ½ szklanki wrzącej wody, naparzać pod przykryciem 10 minut, przecedzić. Pić po 1/3 – ½ szklanki naparu 1 – 3 razy dziennie przed jedzeniem.
 
Copyright © 2014 Zioła dobre na wszystko.